Инжењери и даље најлакше до посла

28-11-2014 02:20:13 | | Независне новине/ mojenovosti.com |

Тржишту рада и даље су потребни ИТ стручњаци, инжењери машинства, менаџери и економисти, а посла имају и професори стручних предмета, трговци и НК радници с искуством.

На евиденцији Завода за запошљавање РС највише је оглашених послова у области образовања. Најчешће траже професоре стручних предмета и практичне наставе у средњим школама, те наставнике разредне наставе у основним школама. Према ријечима Мирослава Вукајловића, директора агенције „Спектар“, послодавци су ове године највише тражили раднике у производњи, менаџере и стручњаке специјалисте различитих профила.

„Од конкретних занимања најчешће су тражени инжењери машинства, економисти, менаџери, ИТ стручњаци, трговци, али и НК радници“, додаје Вукајловић.

Из ове агенције наводе да се неријетко дешавају и случајеви да за одређене позиције немамо квалификованих радника. То су углавном послови „новије генерације“, за чије вршење су потребне различите вјештине и знања.

„Ради се о пословима управљачке природе, као и о пословима за које су потребна специјалистичка знања из појединих области, а која се на овим просторима не могу стећи, тј. научити“, сматра Вукајловић.

Из агенција за посредовање у запошљавању наводе да послодавци у први план код избора радника истичу радно искуство, стечена знања, а често и саме карактерне особине кандидата.