Клинцевич: Изградња оперативног центра САД у украјинској бази непријатељски корак

12-08-2017 11:30:29 | | / vostok.rs |


Заменик председника Одбора за одбрану и безбедност Савета федерације Русије Франц Клинцевич назвао је изградњу оперативног центра америчке морнарице у украјинској поморској бази у Очакову провокацијом. Према његовим речима, ови поступци су у супротности са украјинским законом.

„Ово је непријатељски корак који се не може посматрати другачије. Не знам како украјинска влада намерава даље да ради са својим суседима, када крши своје сопствене законе. Деведесетих година тамо је све било написано и речено да је на снази несврстани систем и неучествовање ни у каквим стварима. У овом случају постоји процес припреме приступања Украјине НАТО-у. Са стране Украјине, схватам ово као провокацију. Ово неће остати без последица ни за Американце ни за Украјинце“, истакао је он.

Заменик председника Одбора за одбрану Државне думе Русије Јуриј Швиткин такође је коментарисао за РТ почетак изградње оперативног центра. Према његовим речима, настанак оваквог центра не може да не изазове забринутост.

„Изградња војних база у Украјини алармантна је у сваком случају. Она подразумева извесну ескалацију напетости, док још једном потврђује да Американци искоришћавају Украјину као одскочну даску за евентуалну агресију на нашу земљу. То не иде у корист мирног суживота, нажалост, не само Украјине, САД и Русије, већ и свих држава у Европи“, рекао је он.

Швиткин је напоменуо да се у свим својим операцијама Американци воде двоструким аршинима.

„Сједињене Америчке Државе су у своје време убеђивале Горбачова да се НАТО блок неће приближити ни центиметар према нашим границама. Нажалост, десило се сасвим супротно. Данашњи догађаји показују да САД и њихови савезници следе политику двоструких стандарда“, истакао је руски посланик.

Америчка морнарица започела је изградњу оперативног центра у украјинском граду Очакову. Медији су пренели да је церемонија постављања камена-темељца одржана још 25. јула.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут