Ђинпинг Трампу: Покажите одмереност према Северној Кореји

12-08-2017 11:40:20 | | / vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Кинески председник Кси Ђинпинг разговарао је телефоном о напетим ситуацијама око Северне Кореје са председником САД Доналадом Трампом, позивајући "релевантну страну" да се суздржи, саопштила је државна телевизија.

"Председник Трамп и председник Ђинпинг су се сложили да Северна Кореја мора зауставити своје провокативно понашање", наводи се у саопштењу Беле куће.

Кинески лидер рекао је свом америчком колеги да су кризи потребна мирна решења и да је у заједничким интересима Кине и Сједињених Држава да одрже мир на Корејском полуострву.


"Релевантна страна мора у овом тренутку бити одмерена, те да избегава речи и радње које погоршавају тензије на Корејском полуострву", саопштили су кинески државни медији.

Ђинпинг је такође поновио своју подршку Северној Кореји без нуклеарног оружја.

Разговор је одржан након серије претњи Трампа према руководству Северне Кореје, која је, заузврат, саопштила да ће усмерети пројектиле у воде Гуама у свом следећем ракетном тесту. Јапан је саопштио да ће оборити ракете ако се такво лансирање догоди, док је Трамп упозорио да САД имају и опцију војног решења која су "напуњена и репетирана".


Иако јавно није саопштио како ће поступити у случају напада САД на Пјонгјанг, Пекинг је снажно наговестио да ће се супротствити таквим акцијама. у тексту кинеског издања "Глобал Тајмс", објављеном у званичном Народном дневнику Комунистичке партије, саопштено је да ће Кина спречити напад на Северну Кореју ако прве напдну САД, те да ће у случају првог напада Северне Кореје остати неутрални.


"Ако Северна Кореја лансира ракете које прете америчком тлу и САД-у, Кина ће остати неутрална", наводи се у саопштењу.


"Али, ако би САД и њени савезници покушали срушити режим у Северној Кореји и променити политички образац Корејског полуострва, Пекинг би их спречио да то учине", додаје се у саопштењу.