РТ: Вештачка интелигенција носи више ризика од Северне Кореје - Елон Муск

12-08-2017 07:43:42 | | / vostok.rs |


Извор:
Восток,РТ

Северна Кореја и њени ракетни арсенали могу изгледати застрашујуће за ширу јавност широм света, али генерални директор "Спејс Икса" и елитни предузетник Елон Муск веерује да је за свет много опаснија вештачка интелигенција.

Људи би требало да буду више забринути због опасности коју је донела вештачка интелигенција него Северна Кореја, саопштио је Муск путем низа упозоравајућих "твитова".

"Ако нисте забринути због вештачке интелигенције, требали би бити. Потпуно носи више ризика од Северне Кореје", устврдио је Муск.


"Нико не воли да буде контролисан, али све (аутомобили, авиони, храна, дроге, итд.) представљају опасност за јавност и она је контролисана. Вештачка интелигенција би требала бити контролисана такође" упозорио је Муск.


Његова упозорења дошла су у тренутку тензија између САД и Северне Кореје. Раније ове недеље, обе стране су наступиле отвореним претњама, показујући спремност да користе силу.

Док су САД саопштиле да се могу ослонити на стратешке бомбардере како би погодиле циљеве у Северној Кореји, војска азијске нације је објавила да ће план напада на ваздушне базе САД у Гуаму ускоро бити спреман. Додавање уља на ватру је учинио председник Доналд Трамп изјавом да су војне опције САД "напуњене и репетиране" у случају да се Пјонгјанг "још једном буде погрешно понашао".

Врућа размена претњи обновила је претњу ратом на Корејском полуострву, а многи спекулишу о њеном утицају на глобалне послове.

Међутим, Муск се више уплашио све већег феномена вештачке интелигенције за који тврди да га треба ставити под контролу.

У петак вече, "Тесла" и "Спејс Икс" су саопштили да је "Опен АИ" - компанија која је почела истраживање способности машина да размишљају - "први пут победио најбоље играче у конкуренцији еСпорт"


Раније у петак, "Опен АИ" бот је победио најбоље светске играче у видео игри "Дота 2" током турнира у вредности од 24 милиона долара. Бот је лако поразио професионалног играча Данил "Денди" Ишутинa у претходно ненајављеном појединачном мечу један на један.

Муск дуго упозорава на опасности које би вештачка интелигенција могла донети човечанству. Он тврди да постоји велика вероватноћа да је вештачка интелигенција, слободна од регулатива и надзора, у стању да се осамстоли и да на крају превари људе.

"Вештачка интелигенција је основни ризик за постојање људске цивилизације, а не саобраћајне несреће, авионске несреће, лоша храна итд. Они су штетни појединцима у друштву, али нису штетни за друштво у целини ", рекао је Муск средином јула током јавног догађаја."

Нагласио је да је време да се предложи низ правила која регулишу саму природу вештачке интелигенције.

"Док смо реактивни, биће касно. Уобичајени начин регулације је да се догоди читава гомила лоших ствари, јавних протеста и након дугогодишњих регулаторних напора успоставља се ред", тврди он.

Вештачка технологија је технологија која се брзо развија, али је и даље далеко од самог себе, свеобухватног софтвера.

"Фејсбук" користи вештачку интелигенцију за циљано оглашавање, док је "Мајкрософт" и "Епл" користе за напајање својих дигиталних асистената, "Кортана" и "Сири". "Гугл" претраживач такође зависи од вештачке интелигенције од свог оснивања.