РТ: Стотине хиљада сиријских избеглица се враћа у ослобођени Алепо

12-08-2017 09:24:46 | | / vostok.rs |


Алепо, град који је сиријска војска ослобидила од стране побуњеника и терориста у децембру прошле године, постао је главна дестинација за повратак расељених у Сирији у 2017. години, јер број повратника у Сирију прелази преко 600.000, према подацима УН-а.

Током првих седам месеци 2017. године, вратило се више од 600.000 расељених Сиријаца, саопштила је Међународна организација за миграције, наводећи своје податке као и Агенције за миграције Уједињених нација. Повратници су претежно интерно расељени, али се 16% вратило у Сирију из других земаља, пре свега из Турске. Број је скоро индентичан са оним који је забележен током целе 2016. године.

Процењује се да је 67 одсто повратника отишло у провинцију Алепо, а сам главни град провинције Алепо је био примарна дестинација. Међу осталим местима где је такође значајан број повратника, према наведеним подацима, провинција Ал Хасакија, североисточна покрајина у којој доминирају Курди.

Град Алепо, највећи у Сирији пре сукоба, прошле године је ослободила сиријска војска уз помоћ Русије, а непријатељства су завршена средином децембра. Годинама пре тога, град је био подељен на два дела, један које су држале сиријске снаге и други који су држале разне милитантне групе, укључујући и екстремне џихадисте. Битка за град се завршила споразумом о прекиду ватре, што је омогућило преосталим побуњеничким снагама и њиховим породицама да напусте Алепо и оду провинцију Идлиб, која тренутно остаје упориште побуњеника.

Раније је све већи број избеглица који се враћа у своје домове у Сирију саопштила Агенција УН за избеглице, која је навела да се током првих шест месеци 2016. године више од 440.000 интерно расељених лица и 31.000 избеглица вратило из других земаља. Алепо и остале провинције под контролом Владе у Дамаску, као што су Хама, Хомс и Дамаск су помињане као одредишта за повратнике.

"С обзиром на досадашњи повратак ове године и у свјетлу постепеног повећања броја повратака интерно расељених лица УНХЦР је почео повећавати своје оперативне капацитете у Сирији", саопштила је агенција.

Стратегија безбедносних зона функционише

Ситуација је далеко од ружичасте, наравно, према подацима 
Међународне организације за миграције. Број људи који су присиљени да напусте своје домове у 2017. години и даље надмашују повратнике, а процјењује се да је расељено више од 808.000 људи. Око 10 одсто оних који су се вратили у 2016. и 2017. години у Алепо, поново су морали бежати из својих домова.

Читајте више на Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут