Клинцевич: САД распирују тензије наивно мислећи да контролишу ситуацију

14-08-2017 09:09:00 | | фото: rusarminfo.ru/ vostok.rs |


Москва је демантовала је наводе европских медија да је Иран у Русију тајно послао одређене компоненте тешког наоружања на ремонт.

Како је рекао заменик председника Комитета за одбрану и безбедност Савета федерације Русије Франц Клинцевич, за тим нема потребе, будући да је Русија за те послове у Ирану припремила довољан број стручњака.

„Русија је својевремено у Иран послала велики број јединица војне технике, која изискује константан сервис, па је тада обучила иранске стручњаке који те проблеме могу да решавају“, рекао је он.

Клинцевич је, међутим, истакао да је обука иранских стручњака била у складу са међународним нормама.

Наиме, немачки лист „Велт ам зонтаг“, позивајући се на неименоване изворе из западних специјалних служби, саопштио је да је Иран, кршећи резолуцију Савета безбедности УН, наводно кроз Сирију пребацио одређене компоненте тешког наоружања како би их Русија сервисирала.

Коментаришући одлуку иранских власти да издвоје 520 милиона долара за развој сопственог ракетног програма као одговор на америчке санкције, Клинцевич је рекао да то представља озбиљан сигнал, будући да Техеран има огроман утицај у свету, а санкције САД могу да резултирају повећањем тензија у региону.

„У питању је још један покушај Американаца да се поставе као жандарми светског поретка. Америка распирује тензије, притом наивно мислећи да контролише ситуацију“, закључио је Клинцевич.