Москва захтева од Кијева да поштује међународне обавезе у сфери слободе медија

16-08-2017 09:51:33 | | / vostok.rs |


Москва захтева од Кијева да непосредно поштује међународне обавезе у сфери слободе медија, наведено је у саопштењу Министарства иностраних послова Русије, које је објављено након протеривања новинарке руске државне радио-телевизије (ВГТРК) Тамаре Нерсесјан из Украјине.

Наведено је да су Рускињу после вишечасовног испитивања до дубоко у ноћ довезли до границе и приморали да пешке напусти земљу. Ова дејства је Служба безбедности Украјине аргументовала тиме што су репортаже Тамаре Нерсесјан представљале „претњу за безбедност и територијалну целовитост земље“.

Министарство иностраних послова Русије подсетило је да то није први случај депортовања руских новинара из Украјине у последње време. У јулу су специјалне службе протерале из земље сарадницу телевизијских канала „Русија 1“ и „Русија 24“ Марију Књазеву.

„Негодујемо због грубог нарушавања права руских новинара и захтевамо од званичног Кијева да непосредно поштује међународне обавезе у области слободе медија и заштите њихове безбедности“, наведено је у саопштењу.

Наглашено је да оваквим дејствима „званични Кијев наставља политику спречавања делатности медија и методично попуњава списак иностраних новинара којима је забрањен улазак на територију Украјине“.

ОЕБС је саопштио да депортовање специјалне дописнице руске државне радио-телевизије Тамаре Нерсерјан из Украјине представља ограничавање слободе медија.

У саопштењу објављеном на Твитеру наведено је да је неопходно „избегавати забране за новинаре једне земље ОЕБС-а у другој“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут