Захарова: Службе Тајланда су заплениле оружје који су превожени из Пјонгјанга у Кијев

17-08-2017 08:36:20 | | фото: Артем Геодакян/ТАСС/ vostok.rs |


Запад је био против тога да се у санкционе спискове Савета безбедности Уједињених нација укључе двојица Украјинаца која су учествовала у нелегалном споразуму о испоруци оружја из Пјонгјанга у Кијев 2009. године, изјавила је портпаролка

Захарова је, коментаришући вест коју је раније објавио лист „Њујорк тајмс“, навела да су специјалне службе Тајланда 2009. године заплениле оружје и муницију који су превожени из Пјонгјанга у Кијев с непознатим циљем.

Захарова је истакла да је то био товар од 35 тона и да је обухватао муницију, ракетне системе и ручне ракетне бацаче. Вредност робе процењена је на 16 милиона долара.


„Међу умешанима у овај нелегални посао били су и грађани Украјине. Након тога су уследиле препоруке да се ова два држављанина Украјине укључе у санкционе спискове Савета безбедности Уједињених нација. Ова иницијатива, међутим, није подржана“, рекла је Захарова. Лист „Њујорк тајмс“ је објавио истраживање америчких експерата који претпостављају да је могуће да је Северна Кореја добила моторе украјинске производње за своје балистичке ракете. Украјинске власти и надлежне компаније негирале су ову информацију и саопштиле да се у фабрикама у Украјини не производе такви мотори.

Захарова је оценила да саопштење Кијева да украјинска страна није умешана у инцидент с ракетном технологијом која је доспела у руке Пјонгјанга није тачно.

„Информације се сада брзо откривају: 2013. године надлежни комитет Савета безбедности Уједињених нација добио је од експерата из УН завршни извештај, он је објављен… У том извештају је објављено да је годину дана раније Служба за безбедност Украјине спречила покушаје двојице држављана Северне Кореје да у Конструкторском бироу ’Јужно’ добију приступ тајним ракетним технологијама“, рекла је Захарова.


Према њеним речима, представници Северне Кореје су били заинтересовани за нове технолошке процесе, за пројектовање ракетних система, система за гориво и сл.


„Све то стоји у одговарајућем извештају Савета безбедности УН. И не само то. Ове држављане Северне Кореје су украјинске власти 2012. године осудиле на осам година затвора“, навела је Захарова.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут