Распућин и цар Николај II: Царска Русија кроз објектив немачког фотографа

17-08-2017 04:05:14 | | фото: КАРЛ БУЛА / РИА НОВОСТИ/ vostok.rs |


Како је једанаестогодишњи дечак из Пруске постао најпознатији петербуршки фотограф?

bulla_1_selbstportraet

КАРЛ БУЛА / ВИКИПЕДИЈА

Може се рећи да је Карл Була највећи петербуршки фотограф свих времена. Почетком 20. века фотографисао је стара здања и познате становнике Санкт Петербурга, а неке од његових фотографија коришћене су приликом рестаурације старих зграда. // Карл Була, аутопортрет, 1917.

Karl Bulla

GLOBAL LOOK PRESS

Була је имао само 11 година када је из Пруске побегао у Санкт Петербург, тадашњу престоницу Руске империје, где није имао никог свог. Не постоје документи који објашњавају због чега је то урадио. // Свечано отварање трамвајске линије у Санкт Петербургу. Извор: Карл Була, око 1906. године.

leo tolstoi_carl bulla_1300

КАРЛ БУЛА / ВИКИПЕДИЈА

Була се запослио као курир у једној фотографској агенцији у Санкт Петербургу и убрзо је научио да сам прави фотографије. // Лав Толстој, 1902.

Karl Bulla

КАРЛ БУЛА / РИА НОВОСТИ

Преко десет година је радио у сопственом атељеу на адреси Невски проспект 54, који и данас постоји. Ту су долазили многи познати људи – Владимир Мајаковски, Сергеј Јесењин, Максим Горки и певач Фјодор Шаљапин. // Уметник Иља Рјепин слика портрет Фјодора Шаљапина у свом атељеу, фебруар-март 1914.

Emperor Nicholas II

КАРЛ БУЛА / РИА НОВОСТИ

За собом је оставио јединствен и богат материјал о великим људима и догађајима 19. и 20. века. Указана му је посебна част да фотографише чланове породице Романов. // Император Николај II стиже у Санкт Петербург због свечаности поводом 300-годишњице оснивања династије Романов, 1913.

rasputin_carl bulla_1300

КАРЛ БУЛА / ВИКИПЕДИЈА

Була је био званични фотограф руског Министарства унутрашњих послова, Поморског министарства, Војног министарства, Државне думе и многих других државних организација. // Пуковник Ломан, Григориј Распућин и генерал Путјатин (слева надесно).

file0012_1300

КАРЛ БУЛА, BULLA FOUNDATION

Скоро сва здања уништена за време Грађанског рата реконструисана су према фотографијама које је Була направио пре револуције. // Натпис „Боже, чувај цара” на здању Главног штаба у Санкт Петербургу.

Newsky_Bulla_1300

КАРЛ БУЛА, BULLA FOUNDATION

Булине фотографије појављивале су се у многим историјским књигама објављеним пре 1917. године. Направио је око сто фотографија Невског проспекта, главне улице Санкт Петербурга. // Невски Проспект

Timeline

ВИКТОР БУЛА / РИА НОВОСТИ

Синови Карла Буле такође су постали фотографи. Виктор Була је међу првима фотографисао Сергеја Јесењина неколико сати после његовог самоубиства (или убиства, према другој верзији) у хотелу „Англетер” у Санкт Петербургу. Као и његов отац, Виктор је фотографисао догађаје за време револуције 1917. године и предводнике револуционарног покрета – Лењина, Стаљина, Зиновјева и Троцког. // Припадници Црвене гарде на Коногвардејском булевару у Санкт Петербургу.

Vladimir Lenin

КАРЛ БУЛА / РИА НОВОСТИ

Виктор Була је имао посебну дозволу да фотографише сахрану Владимира Лењина у Москви. // Владимир Лењин пише белешке на трећем конгресу Коминтерне.

Руска реч