Биће рата или камиказа Трамп

18-08-2017 04:03:46 | | / vostok.rs |


Док јавност буде тражила крај рата, демократе ће извести на улице милионе незадовољника већ напујданих Шарлотсвилом

Захвалност председника САД Доналда Трампа упућена лидеру Русије Владимиру Путину за протеривање из Русије 755 америчких дипломата зато што ће тај потез да приштеди приличну суму Стејт дипартменту, тотално је шокирала многе Американце. Јасно је да и међу дипломатама постоје лењивци, али председник није морао да на баш такав начин прича о људима, стручњацима који представљају САД у иностранству, причем је чињеница да је крем америчке дипломатије стациониран баш у московској амбасади. Једноставно није имао право. Међутим, Трамп је, схватајући ваљда то и сам, кренуо да тролује Путина. Објашњење овакве чудне лудорије може бити само једно. Трамп очекује да ће врло брзо постати херој, и сигуран је да ће му Американци опростити ове речи, заборавити на њих, окупљени око свог председника кад почне рат. Како Трамп силно греши.

АКО СЕ РАТ ВАЉА ИЗА БРДА

На чињеницу да ће рат почети, и то врло брзо, указује и превремени завршетак председничког одмора и повратак Трампа у Вашингтон, где је, у случају рата, место врховном команданту америчке војске. Сам Трамп је објаснио свој хитни повратак у Овални кабинет чињеницом да је „неопходно да се уради пуно посла” и да ће се „фокусирати на трговину и војна питања”. Чини се да је под „трговинским питањима” председник Америке мислио на почетак истраге о наводној крађи интелектуалне својине САД од стране Кине.

„Наредио сам трговинском представнику Америке да детаљно проучи политику и активности Кине у вези са преносом технологије и крађом интелектуалне својине”, изјавио је Трамп. Према његовим речима, администрација је спремна да пооштри трговинске услове за Кину, коју Американци већ дуже време оптужују за систематску крађу интелектуалне својине, како би се осигурала „фер” трговина. Из Пекинга упозоравају да ће такав потез означити почетак трговинског рата.

Ситуација је таква кава је, али чудан је тајминг који је Трамп изабрао да изазове Кину – на врхунцу напетости са Северном Корејом, са којом Вашингтон размењује претње ракетним нуклеарним нападима по становништву и почетком општег рата. Ништа није случајно, а докази указују на једну ствар: демонстрацију незадовољства Вашингтона чињеницом да Пекинг није у стању да обузда свог незгодног суседа – Северну Кореју.

Трамп је више пута у прошлости изјављивао да ће градити трговинске односе са Кином у пакету са севернокорејским „проблемом”. То што Пекинг, баш као и Москва, има веома ограничен утицај на специфичан режим Ким Џонг Уна не знају или не желе да знају.

Зато пребројавање кинеских крвних зрнаца у оваквом тренутку – није ништа друго до жеља да се Трамп и компанија осигурају, док трају тајни преговори са Пјонгјангом, који вероватно неће донети ништа епохално. Из тога следи да Трамп неће имати другог избора него да предузме војну акцију. Председник САД и његов министар одбране Џејмс Матис упорно понављају да ће рат постати неизбежан тек ако пропадне преговарачки процес, који зависи, поред Америке и Северне Кореје, углавном од Кине. Они се, чини се, припремају за рат.

Зашто иначе најављивати „превентивни удар” на више од 20 севернокорејских циљева? Чему претње бесног пентагонског пса Џејмса Матиса да је „дошао крај режиму Ким Џонг Уна” и чему предвиђати „смрт народу Северне Кореје?” Чему страшне речи из уста самог Трампа о „ватри и бесу”, речи које је у следећем саопштењу на ту тему називао „недовољно суровим”? Или обећања од главе Беле куће „до сада невиђених страдања” народу Северне Кореје, што се може тумачити као алузија непосредне примене неке потпуно нове врсте оружја против Пјонгјанга: „Све ће се десити на тај начин како нису могли ни да замисле”. А шта ћемо са злокобним захтевом Стејт дипартмента америчким грађанима да напусте територију Северне Кореје до 1. септембра? Ето, сад имамо и датум после кога рат може постати реалност.


matishiringa

Узгред, мало о Стејт дипартменту. Његова ирољубива глава у лику Рекса Тилерсона је у заједничком тексту са бесним псом Матисом, објављеном уВолстрит журналу, написала да су САД спремне за ратно решење „проблема” са Северном Корејом, али би, наравно, више волели да Пјонгјанг пристане на захтеве САД без рата!? Обојица су у тексту позвали Кину и Русију да им помогну.

СВЕ ОВО ЈЕ ВЕОМА ОЗБИЉНО

Чињеница да цела ситуација није тек елемент психолошког притиска на Пјонгјанг, доказује и вежба великих размера широм САД (Earth EX 2017), заказана за 23. август. Вежбу организује Федерална агенција за хитне случајеве (FEMA), Департман за енергетику и друге кључне државне агенције.

Током тих вежби, које имају све војне одлике, увежбаваће се умањивање последица катастрофа изазваних мегаземљотресом, сајбер-тероризмом, испадањем струјног система као резултат електромагнетског импулса (EMP). Овај импулс (EMP) неизбежна је последица при употреби нуклеарног оружја. И, без обзира што је само Гуам у непосредној опасности, вежбе ће се одржати широм континенталне Америке. Поред тога, учесници вежбе ће увежбавати ситуације које настају током „дужег нестанка електричне енергије, са везаним последицама на друге делове инфраструктуре”.

Другим речима, САД се званично припремају за дане „црног неба” – случај „катастрофалне несреће узроковане људима или природом, која бацају државу на колена”. Проблем је у томе што Северна Кореја поседује и интерконтиненталне балистичке ракете, које би могла да пошаље даље од Гуама, а такође и, ако је веровати америчкој војној обавештајној служби, мини-нуклеарне направе, за које се може наћи много примена.

Треба рећи истину: ако се Северној Кореји посрећи да некако „смањи осветљење” у америчким градовима, што пре свега и брине организаторе (Earth EX 2017), онда су Корејанци можда завршили посао, због тога што, кад остану без светла, Американци најдаље за један сат почињу да пљачкају и убијају једни друге. То је био случај у свим немирима који су се догодили у тој држави откад је уведена електрична енергија. Трампу би било боље да, у случају таквог развоја догађаја, буде у Вашингтону, јер без војске и Националне гарде неће изаћи на крај са руљом и немирима изазваним нестанком струје.

КИМ СЕ ОСЕЋА БЕЗБЕДНО, И РУГА СЕ ТРАМПУ

У међувремену, у Северној Кореји, која има четврту по величини војску на свету, неколико милиона резервиста и ветерана корејског рата спремно је да попуни редове ако затреба. Лидер земље организује састанак амбасадора кључних земаља и наређује својој војсци да „буде спремна за наношење противудара на Гуам ако одатле ка Кореји крену амерички стратешки бомбардери”.

kimdzongun04

Ким је спреман да „извесно време посматра глупаво понашање Јенкија” иако је убеђен да су овај пут „империјалисти САД сами себи намакли омчу око врата”. Ким је савршено свестан чињенице да нови велики рат на Корејском полуострву, којим Пјонгјангу прети бесни пас Матис, ни Русија ни Кина неће дозволити. Док ће обрачун са САД бити ограниченог карактера, највероватнија је размена ракетних удара са дистанце, за то време најозбиљнију штету претрпеће светска економија, која ће се трести у грозници због опасности да Јужна Кореја и Јапан буду увучени у рат.

СВЕ РАДИ У КОРИСТ ШТЕТЕ ТРАМПА

Тешко је рећи разуме ли Трамп то или не, али провокације у Шарлотсвилу, које су покренуле нову рунду грађанског рата у САД, такође могу имати везе са предстојећим војним сукобом са Северном Корејом. Демократама и њиховим присталицама, све и да се уједине око председника у војном сукобу (који они тобож не одобравају), само збијање редова неће потрајати дуго. Њихови адвокати већ су одавно донели пресуду: нема основа за Трампов превентивни удар на Северну Кореју. Врло брзо после тога, како са неба почну да падају ракете и бомбе, појавиће се и прве жртве као и милијарде долара губитака. И, док светска јавност буде тражила крај рата, демократе ће извести на улице америчких градова милионе незадовољника већ напујданих Шарлотсвилом – људи који ће тражити одлазак Трампа из Беле куће, мада је, технички посматрано, процедура импичмента већ покренута.

И у том случају нема више никакве магле око „односа Трампа са Русијом”, већ су у питању чврсти докази. И цео свет ће у том случају подржати критичаре Трампа, особе која жели да „направи Америку на првом месту” на рачун свих осталих.

Нема сумње да ће се наћи сасвим довољно републиканаца, посебно у Конгресу, који ће увидети прилику да се ослободе актуелног председника, који својом растућом непопуларношћу надоле вуче целу странку и тиме помаже демократама да направе добар резултат на изборима за Конгрес следеће године. Демократе се и ослањају само на Трампа и намеравају да и даље активно користе скандале повезане са њим.


trampimpicment01Ако се републиканци ослободе свог председника данас, када су председнички избори још далеко, тиме повећавају шансу да наступе на њима веома успешно. У случају импичмента, председник САД постаје Мајк Пенс, који је сасвим прихватљив за амерички естаблишмент, упркос свом конзервативизму. Све у свему, над Трампом су се надвили тамни облаци. Расплет се приближава и убрзо ће председник бити сам против свих, чак и против својих присталица, које га већ данас оптужују због Шарлотсвила, који није могао да одбрани.

Сергеј Латишев

Превео Зоран Драгановић, Стандард

Извор:
Телеканал Царьград