Двери: Србији је потребно Министарство за породицу

03-12-2014 05:19:15 | | Двери/ mojenovosti.com |

Сматрамо да породица мора да дође на прво место у нашем друштву и држави, и предлажемо сет конкретних мера подршке породици кроз Министарство за бригу о породици.

У познатом премијерском експозеу који је трајао сатима, актуелни председник Владе Србије Александар Вучић говорио је о свему, сем о најважнијом теми данас: породици. Делује невероватно да је премијер заборавио на једну од највећих пошасти данашњице: белу кугу, која влада Србијом. Сваке године губимо 34.000 становника колико више умре него што се роди, између два пописа за девет година изгубили смо 400.000 становника, имамо испод једног детета по брачном пару, велики број брачних парова не може да има деце, Србијом харају болести зависности, од алкохолизма до наркоманије... Села нам се празне, мали градови смањују, млади и образовани се селе у веће градове и у иностранство... Без становништва нема нити привреде, нити безбедности, нити будућности нације. Са друге стране, смањују се плате и пензије, све више породица се налази у дужничком ропству, јер су људи остали без посла и не могу више да сервисирају своје банкарске кредите и да плаћају основне комуналне услуге због чега им прети одузимање имовине....

Шта је одговор Владе Србије на све ово? Вучићева власт нема никакву породичну политику. Борба против беле куге не постоји. Зато Покрет Двери предлаже оснивање Министарства за бригу о породици, које би се бавило решавањем свих ових нагомиланих проблема. Сматрамо да породица мора да дође на прво место у нашем друштву и држави, и предлажемо сет конкретних мера подршке породици кроз Министарство за бригу о породици. Те мере подразумевају пре свега подршку рађању, затим младим брачним паровима за решавање стамбеног питања, као и самохраним мајкама и очевима, породицама са више деце, старачким домаћинствима, повратницима на село који желе да се баве пољопривредом, породичним фирмама и сеоским породичним задругама... Предлажемо и посебан Закон о заштити презадужених породица којим би им био отписан део дугова, омогућен нови финансијски почетак и спречено одузимање породичног дома од стране приватних извршитеља. Од посебног је значаја да се при свим градовима и општинама отворе Канцеларије за подршку породици, као и Фонд за подршку породици и лечењу тешко болесне деце, који би приступили реализацији свих ових идеја.

Све ово су спасоносне мере за породице које су данас по било ком питању угрожене, док Влада Србије уопште не хаје за њихове проблеме и може се назвати антипородичном Владом. Сигурни смо да време породичне политике Двери тек долази и дубоко смо уверени да је ово политика будућности, како на републичком тако и на локалном нивоу.

У прилогу Вам достављамо текст Породичне декларације, која је до сада на предлог Покрета Двери усвојена у општинама Александровац, Медијана (град Ниш), Ариље и Љиг. Очекујемо да ће у наредном периоду и друге општине и градови усвојити ове конкретне мере подршке породици на локалном нивоу, са којима Покрет Двери излази на следеће локалне изборе широм Србије. Очекујемо раст подршке грађана Србије за коначну победу породичне политике у нашој средини.


Инфо служба Покрета Двери


*******

Имајући у виду демографско опадање, одлазак младих из нашег града и значај породице као основне ћелије друштва, скупштина града (општине) доноси:




ПОРОДИЧНУ ДЕКЛАРАЦИЈУ



као основни документ локалне породичне политике којим се извршна власт обавезује на појачану бригу о бебама, деци и породицама уопште у нашем граду (општини).
1. Сматрамо да највећа опасност са којом се Србија и наш град (општина) суочавају јесте одумирање становништва. Свака власт треба да постоји са циљем да поспеши наталитет и да заштити и охрабри породице са више деце. Поздравићемо и подстицати рађање већег броја деце, вишедетне породице и здраве стилове живота, а устати против великог броја вештачких абортуса, болести зависности и гашења живота у нашим селима.
2. Позваћемо Владу Србије да се свим трудницама у Србији које оду на трудничко боловање не ускраћује 35% од плате, и све ћемо учинити да тих 35% до пуне плате надокнадимо из градског (општинског) буџета ако то не буде решено на републичком нивоу.
3. Одржавање породилишта и дечије здравствене службе ставићемо у врх приоритета здравствене заштите. Појачаћамо и проширити улогу Саветодавних центара при медицинским и образовним центрима на тему заштите репродуктивног здравља и пружања подршке трудницама приликом опредељивања за рађање новог живота, као и свих других превентивних активности у вези са актуелним проблемима деце, младих и породице уопште.
4. Учинићемо све да свако насеље у нашем граду (општини) има одговарајуће игралиште за децу, као и да деца из најсиромашнијих породица добију могућност за бесплатан вртић и бесплатно летовање и зимовање у предшколском узрасту, као и бесплатне уџбенике и превоз у школском узрасту и веће финансијске подстицаје за студирање.
5. Постараћемо се да правилник о јеловнику у вртићима и школама буде постављен по високим стандардима здраве хране без хране и пића који садрже ГМО.
6. Кроз реформу локалног пореског система и система плаћања комуналних услуга пружићемо олакшице вишедетним и презадуженим породицама, а кроз локални економски развој настојати да се пружи подршка породичним фирмама и задругама, посебно повратку младих на село, као и омогући приоритет при запошљавању самохраних родитеља и чланова у тзв. самохраним породицама - социјално најугроженијим породицама у којима ниједан члан није запослен.
7. Сређене стазе и прелази за дечја колица, као и бесплатан паркинг за породицу са бебом или троје и више деце биће нешто на чему ћемо радити у наступајућем периоду.
8. Обавезујемо се на изградњу и одржавање Дома за старе и немоћне у нашем граду (општини), који ће пружити уточиште најстаријој популацији наших суграђана којима је ова врста социјалне установе неопходна за пристојан живот у старости.
9. Урадићемо социјалну карту породица са више деце и омогућити им низ повластица и олакшица за добијање потребних докумената на нивоу града (општине), коришћење базена, улаз на културне садржаје и спортске манифестације, и друге погодности.
10. Увешћемо свечано обележавање Дана породице сваке године, који ће као манифестација ући у календар празничних догађаја у нашем граду (општини). Такође, основаћемо Фонд за подршку породици и лечењу деце, који ће бити финансиран из градског (општинског) буџета и од донација, са циљем да финансијски помаже социјално најугроженије породице, са посебним нагласком на помоћ у лечењу тешко болесне деце.

Наш дугорочни циљ је повећање квалитета живота брачних парова са децом и да наш град (општина) постане породични град (општина) - пријатељ беба, деце и породице, град (општина) у коме ће се угодно осећати све генерације од детета у мајчиној утроби, преко младих брачних парова и вишедетних породица до старачких домаћинстава.

За праћење спровођења ових наших намера задужујемо скупштински Одбор за подршку породици.

Породична декларација до сада је усвојена у скупштини општине Александровац (20. децембра 2013), на предлог Повереништва Двери, као и у скупштинама општина Медијана – Ниш (23. децембра 2013), Ариље (27. децембра 2013) и Љиг (27. децембра 2013), на предлог одборника Двери.