Школа “Бубањски хероји” из Ниша наставља успешну сарадњу са руским школама

21-08-2017 03:16:08 | | / vostok.rs |


Основна школа “Бубањски хероји” из Ниша је поново у Руском међународном пројекту са школом за додатно образовање Центар Восхождение („Успон“) из Шуjе Ивановске области (Руска Федерација), коју представља директор jерођакон Сава (Семаков Сергеj Јурјевич), а ОШ “Бубањски хероји” представља као директор Верица Раденковић . Овом пројекту прикључиће се још пар школа из Русије при реализацији тематских часова из предмета историје.

Препознајући заједнички интерес који има за циљ развоj друштвених односа између школа, обе стране овог споразума су сагласне да приступе овом међународном Споразуму. Поље сарадње, односно предмет заједничког споразума, укључује разноврстну комуникацију између ученика Русије и Србије, каже Ђорђе Бојанић.

Договорено је да обе стране спроведу следеће активности:

- организовање и спровођење заједничких часова историjе са темама:

1) Традиција и обичаји код србског народа, ( реализација је планирана за новембар 2017)
2) Култура руског народа, (реализација је планирана за март 2018)

- проучавање српске и руске историjе и културе и србско-руских друштвених и културних веза, наводи Ђорђе Бојанић.



Часове заједнички припремају професори историjе горе наведених школа: Муравјов Александар Николаевич (Центар за додатно образовање Восхождение) и Ђорђе Бојанић (ОШ “Бубањски хероји”), који су и главни реализатори као и њихови ученици.

Као циљ ставили смо обострано упознавање ученика широм Србије и Русије са овим темама. Циљ је и проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције. Све то кроз додатне часове ученика осмог разреда, уз сагласност родитеља ученика који буду у пројекту. Пошто су одабране теме које свакако дотичу веронауку, очекујем велику помоћ и подршку од мог колеге поштованог ђакона Дејана Јовановића, вероучитеља у ОШ „Бубањски хероји“. Један део тих часова биће сниман, реализован у учионици а други део биће амбијентални у цркви (највероватније у Храма Успења Пресвете Богородице у Доњој Врежини). У реализацији ових часова, као и увек имаћемо и угледне госте који ће дати свој допринос теми коју будемо реализовали, каже Ђорђе Бојанић.

Ово је већ трећа узастопна школска година како сарађујемо са основним и средњим школама широм Русије, а велику захвалнос дајем мом руском колеги професору Муравјов Александару Николаевичу, који је и главни организатор овог руског школског пројекта. Муравјов је прави љубитељ српске историје, говори србски језик а никада није био у Србији и никакве везе нема са њом, каже Ђорђе Бојанић.

Кроз дугогодишњу сарадњу кроз овај руски образовни пројекат ми смо заједнички обрадили више видео тема од којих су теме о Руском кнезу Владимиру, Свети Сава као просветитељ Србски и његов утицај у Русији, ове теме смо радили прошле школске године. А школске 2015/16 године обрађене су теме: Цар Николај II и руско-србски односи почетком 20. Века и „Руска емиграција у Србији. Сви ови часови могу да се наћу на јутјубу, циљ нам је био да из ових видео часова и они који гледају нешто науче о овим темама, како у Русији тако и у Србији... сви часови су титловани на руском и србском језику, прича Ђорђе Бојанић