Русија данас обележава Дан националне заставе

22-08-2017 12:32:30 | | фото: © РИА Новости / Владимир Вяткин/ vostok.rs |


Русија данас обележава Дан националне заставе. Руска тробојка је стара већ више од 300 година. Национална застава се појавила у Русији на прекретници XVII-XVIII века, у доба формирања Русије као моћне државе.

Три боје заставе, која је постала национални симбол, добила је званично тумачење. Црвена боја симболизује државност, плава је боја Богородице, свете заштитнице Русије, и бела је боја слободе и независности. У садашње време се најчешће (незванично) користи следеће тумачење руске тробојке: бела значи мир, плава је боја вере и оданости, црвена боја симболизује снагу и крв која је проливена за Отаџбину.

Верује се да је прва бело-плаво-црвена застава подигнута за време владавине цара Алексеја Михаиловича на првом руском ратном броду „Орао” (изграђен 1667-1669). Зна се да је 1705. године Петар Велики наредио да се тробојка истиче на свим бродовима руске морнарице.


Застава је званичан статус добила тек 1896. године за време владавине последњег руског цара Николаја II. У априлу 1918. године бољшевици су тробојку заменили револуционарном црвеном заставом. Али 22. августа 1991. године стара застава је повратила своје историјско место.