Зигмар: САД би требало да координишу своје активности са Европом у Авганистану

22-08-2017 05:09:05 | | фото: © REUTERS/ Fabrizio Bensch/ vostok.rs |


САД би требало блиско да координишу своје активности са Европом у Авганистану, изјавио је немачки министар спољних послова Зигмар Габријел, коментаришући речи америчког председника Доналда Трампа да САД више неће објављивати своје војне планове.

„Важно је да Американци разговарају са нама, Европљанима, како заједно да допринесемо да Авганистан постане мирнији и безбеднији. Није требало да људи из Авганистана мигрирају код нас. Очекујемо од Вашингтона да САД блиско координишу своје акције са нама, Европљанима. Даље миграције дестабилизују не само Авганистан, већ и Европу“, рекао је министар, преноси немачко Министарство спољних послова.

Раније је амерички председник Доналд Трамп изјавио да ће овлашћења америчке војске у Авганистану бити проширена за борбу против терориста у овој земљи. Он је додао да Сједињене Америчке Државе више неће објављивати број својих војника ангажованих у операцијама против терориста и уопште о својим војним плановима.

Осим тога, према Трамповим речима, последице могућег брзог повлачења америчких трупа из Авганистана су неприхватљиве. Што се тиче решења за унутрашњу кризу у тој земљи, он је навео да ће велику улогу у изградњи мирне будућности у Авганистану играти власти земље и њени грађани, а не САД које више неће „градити демократије“ у иностранству.