Штајнмајер упозорио Москву на повећавање тензија у односима са Западом

23-08-2017 12:46:32 | | фото: OSCE/Micky Kroell/ vostok.rs |


Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер упозорио је Москву на повећавање тензија у односима са Западом и конфронтацију са њим.

„Онај ко крши међународно право и угрожава светске институције, очекује наш заједнички отпор. Видимо да, пре свега, руско руководство потпуно свесно формира слику своје земље ограђивањем од Запада и супротстављајући му се“, нагласио је Штајнмајер током посете Талину, главном граду Естоније.

Према његовим речима, међународна заједница је одговорна за то да „никада више да дозволи ћутање и слепо непријатељство према Русији“.

Немачки председник обећао је балтичким земљама, Естонији, Летонији и Литванији, пуну подршку Берлина, првенствено у питањима националне одбране и сарадње са НАТО-ом: „Ваша безбедност је наша безбедност“, рекао је Штајнмајер.

Немачки политичар упозорио је поједине државе на покушаје остваривања протектората према грађанима других земаља.

„Ниједна страна држава нема такво право. Ми ћемо се одупрети свим покушајима да се изврши такав утицај“, нагласио је председник Немачке чиме је дотакао тему која је болна за Естонију због велике заступљености руског становништва.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут