Придњестровље: Мир на нашој земљи обезбеђују мировне снаге, пре свих Русије

24-08-2017 09:19:25 | | / vostok.rs |


Повлачење руских миротвораца из Придњестровља изазваће почетак рата у региону, изјавио је председник те непризнате републике Вадим Красносељски.

„Мир на нашој земљи обезбеђују мировне снаге, пре свих Руске Федерације. Ако се повуку миротворци, биће рата. Према одлуци Уставног суда Молдавије, ова земља се сматра окупираном. Значи, може се употребити сила. Тираспољ се залаже за останак миротвораца — та тема за нас нема алтернативу. Без мишљења придњестровског народа таква одлука не може да буде донета. Без миротвораца ће овде бити рата. Ко жели повлачење миротвораца, тај жели рат“, изјавио је Вадим Красносељски за лист „Известија“.

Према његовом мишљењу, овакве акције Кишињева немају ништа заједничко са намером да се очува мир у региону, а садашње обраћање Уједињених нација је „ругање над судбином и историјом“.

Главна међународна организација, сматра Красносељски, ухватила се за демократски централизам, тј. слуша само „признате стране у конфликту, а непризнате — не“.

„Ако би на трибини УН чули наш став, можда би се мишљење код многих променило“, нагласио је Красносељски.

На територији Придњестровља се налази оперативна група руске војске чији задатак је чување мира у тој непризнатој републици. Раније је стални представник Молдавије при УН Виктор Морару упутио у секретаријат организације писмо у којем се говори да ће та држава на 72. седници Генералне скупштине УН покренути питање повлачења страних војника из земље.