Иванцов: Већина становништва Републике Српске против чланства у НАТО

24-08-2017 08:27:55 | | / vostok.rs |


Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов изјавио је да је већина становништва Републике Српске против приступања БиХ НАТО савезу и упозорио да би игнорисање воље једног од три конститутивна народа било у супротности са принципима Дејтонског мировног споразума.

Иванцов је истакао да је очигледно да постоји озбиљан расцеп у друштву у БиХ у вези са приступањем НАТО.

„Већина становништва Републике Српске је против чланства у овој војној Алијанси, чији циљеви и задаци у садашњој фази нису нипошто једноставни, а за многе људе нису јасни. Не доприноси поверењу србског народа према Алијанси ни њена улога у добу сукоба деведесетих година прошлог века у БиХ и на Косову и Метохији“, нагласио је Иванцов за „Вечерњи лист“.

Говорећи о променама Устава или било којег другог закона, Иванцов је рекао да такве одлуке треба доносити само БиХ и нико више, а Русија се залаже за безусловно спровођење Дејтонског мировног споразума. Навео је да проблем „хрватског питања“ заиста постоји и не може се прешутјети, те да је потребно тражити решење и да то треба да учине све заинтересоване снаге у Федерацији БиХ заједно, у оквиру постојећих уставних процедура.

Када је реч о затварању ОХР-а у БиХ, он је поновио да је став Руске Федерације познат – да се континуирано залаже за његово затварање у што краћем року. Ивнцов је демантовао спекулације у медијима у БиХ о стварању војне базе у Републици Србској и да је постојећи хуманитарни центар у Нишу „шпијунски центар“.

„Русија је заинтересована за стабилан и мирољубив развој свих балканских земаља, укључујући БиХ, у којој активно и досљедно учествује у процесу стабилизације, а један је од гараната Дејтонског споразума“, изјавио је амбасадор Руске Федерације у БиХ.

Он је навео да Русија не утиче ни на кога и не покушава „уздрмати ситуацију“ на Балкану, већ напротив, гради и развија узајамно корисне односе са свим земљама регије на основу равноправности, дијалога и сарадње.

Коментаришући оптужбе из Вашингтона да Руска Федерација дестабилизује земље Балкана, Црну Гору, Македонију, а преко Републике Српске и БиХ, Иванцов каже да оне долазе углавном из трећих и веома далеких земаља, док земље региона и локални политичари, на пример у БиХ, имају потпуно супротна мишљења.

„БиХ, као и Црну Гору и Србију, покушавају на било који начин присилити на испит лојалности – или Русија или Запад. Према мом мишљењу, ово је најгрубља грешка“, истакао је Иванцов и додао да није могуће некога присилити на такав избор који може само поделити друштво у земљама регије и створити темељ за друштвени сукоб.

Руски амбасадор је нагласио да се Москва залаже за дугорочне контакте и са Републиком Србском и Федерацијом БиХ, те са свим конститутивним народима.

Иванцов је рекао да Руска Федерација не прихвата било какве санкције, без обзира против кога су оне уведене.