Пољска: Имамо право на репарације од Немачке

25-08-2017 12:00:38 | | фото: PAP Codzienny Serwis Fotograficzny CSF/ vostok.rs |


Пољски премијер Беата Шидло изјавила је да Пољска има право на репарације од Немачке због штете учињене током Другог светског рата.

„Пољска говори о правди. Пољска говори о ономе шта треба да се уради. Ми смо жртве Другог светског рата. Ми смо жртве којима штета никако није надокнађена“, рекла је Шидлова на конференцији за новинаре у Варшави.

Премијерка сматра да би репарација требало да буде „подсетник на правичност о ономе што припада Пољској“.

„Ако говоримо о гласовима који критикују овај став, који имају другачије мишљење, они прво треба да прочитају историју и сете се шта се догодило на пољском тлу током Другог светског рата“, додала је она.

Раније је министар за националну одбрану Пољске Антони Мачеревич изјавио да је Немачка дужна да плати војне репарације Пољској.

„Није тачно да је Пољска одбила немачку војну репарацију. Совјетска колонија под називом Пољска Народна Република одбила је део репарација везаних за марионетску државу која је опет названа Немачка Демократска Република“, истакао је Мачеревич и додао да ово одбијање није било легализовано и да зато Варшава има основа да се врати на ово питање.

Пољски лист „Ђеник“ је 21. августа саопштио да су посланици владајуће странке Право и правда припремили нацрт закона којим се предвиђа потражња билионске цифре у злотама од Русије због "чињенице да су Совјети уништили пољску имовину и културна добра".