Основана Србска народна партија – први председник др Ненад Поповић

05-12-2014 01:53:41 | | Факти, фото: Факти/ mojenovosti.com |

Србија је добила нову политичку партију.

Оснивачка скупштина Српске народне партије одржана је у четвртак 4.12.2014. у Београду. За њеног првог председника је изабран др Ненад Поповић.

Оснивачи СНП су, поред Поповића, Милан Стаматовић, Зоран Видановић, Јован Палалић, Бојана Божанић, Александар Пејчић, Горан Мандић, Драгица Ђурић, Данка Милошевић, Александар Зорић, Душан Марковић, Горан Јовановић, Горан Лекић, Велимир Марјановић и Радоје Бојовић.

Они ће водити странку водити партију до њене прве изборне скупштине, која ће бити на пролеће.

Свечани део скупштине, уприличен у београдском Белекспо центру, окупио је више хиљада присталица СНП-а, велики број новинарских екипа, а на местима за дипломатски кор седели су амбасадори Руске Федерације и Белорусије, Александар Чапурин и Владимир Чушев, као и представнци амбасада Кине, САД, Словачке и Ирана.

Скупштини је присуствовао и повереник манастира Хиландар Милош Стојковић.

Окупљенима се, после интонирања државне химне, први обратио Војислав Михаиловић, који је СНП назвао странком националног и демократског опредељења. Програм СНП ће се, према његовим речима, заснивати на четири стуба који су заједнички свим народним партијама у Европи: правима већинске нације (ако она нема права, нема услова да их има било ко други), очување православне вере (јер је вера обједињујући фактор нације и покретач политичких, економских и моралних промена у Србији), очување породице (која је најважнија у животу сваког појединца, али и за друштво у целини) и развој тржишне и друштвено одговорне економије, где је приватно власништво неприкосновено, јер је приватна својина темељ правне сигурности сваког развијеног друштва.

Михаиловић је поручио да ће се СНП залагати за очување идентитета Срба у региону, веза матице и дијаспоре, а посебно ће бринути о Србима у Црној Гори „која је део јединственог етничког и културног простора србског народа”. Стратешки интерес Србије, како је казао, мора да пуде просперитет Републике Српске и поштовање Дејтона.

- Залагаћемо се за традиционалне српске вредности, очување националног идентитета, где посебно место има СПЦ. Како радили, тако нам Бог помогао, поручио је на крају Михаиловић.

О проблему економије и незапослености у Србији посебно је говорио Зоран Видановић и истакао да је за СНП отварање радних места и раст животног стандарда - приоритет број један.

„Желимо да створимо амбијент за здраву економију у којој ће сваки предузетник имати шансу, раномерни развој који ће омогућити да сваки сељак живи достојансвено од свог рада, а свако село да има своју школу и пут”, рекао је Видановић.

Са говорнице се потом обратила и Бојана Божанић и у име младих поручила да СНП хоће Србију у којој се цени знање, образновање и моралне вредности и „која је наслоњена на оне традиционалне вредности које је благословио Свети Сава”. Приоритет социјалне политике СНП ће бити решавање проблема старих и особа са посебним потребама, а реформу здраственог система треба урадити по угледу на Руску Федерацију, рекла је Божанић и посебно истакла важност слободе медија у србском друштву.

О децентрализацији власти и давању ширих овлашћења локалним самоуправама говорио је председник општине Чајетина Милан Стаматовић и поручио „Нема јаке Србије без јаких општина”, поручио је Стаматовић.

Скупштини СНП се на крају обратио др Ненад Поповић.

Портал Факти је пренео његов говор у целини:

„Уважени гости, ваше екселенције, представници дипломатског кора, даме и господо, драги пријатељи,

Највећи духовник, утемељивач српске цркве, школства и државе Свети Сава, рекао је: „На свим путевима својим, знајте да прави буду путеви ваши и ноге ваше неће се спотицати”.

Ношени снагом и мудроћу ових речи, данас правимо први корак на нашем политичком путу. То је пут националног препорода. Пут сигурне будућности за нашу децу. Пут слободне, снажне и самосталне Србије.

То је пут Српске народне партије!



СНП одржава данас своју оснивачку скупштину. Ујединили смо се у идеји да мењамо Србију. Да је политички, економски и морално препородимо. Желимо Србију која је усправна и поносна. Зато је наш задатак да вратимо народу достојанство. Да му вратимо разлоге за самопоштовање. Да пробудимо његов понос и успавану наду. Само тако и Србија може да уздигне главу и крене напред.

Градићемо нашу партију на исти начин као што желимо да градимо Србију. Она мора у исто време да буде модерна и традиционална. И национална и демократска. И државотворна и прагматична. Да не заборавља прошлост, али да гледа у будућност.

Оздрављење националне економије је наш главни циљ. Сви треба да знају: нема испуњења наших националних и државних циљева са најмањом платом у региону.

Можемо да имамо најбољи политички програм, али нам то ништа не вреди ако не покренемо српску привреду и не запослимо нашу младост.

Зато желим одмах на почетку да говорим о нашим привредницима. Најхрабријим и највреднијим појединцима које наше друштво има! Предузетници, мали и средњи привредници , ви сте елита Србије! Ви који запошљавате, ви који извозите, ви који плаћате порезе! Ви сте данас хероји Србије! Захваљујући вама пензионери примају пензије, лекари примају плате, мајке примају дечје додатке. Поручујем вам: у СНП ћете имати највећег савезника у борби за ваше интересе.

Сву своју енергију уложићемо у то да се пореска оптерећења смање на реалан ниво. Да се сива економија сузбије. Да привредници не буду третирани као криминалци, већ као најугледнији чланови нашег друштва.

Предузетници и мала предузећа су кичма одрживог развоја. Она стварају половину свега што Србија извози у свет.

Чак 80 одсто немачке и аустријске привреде чине предузетници, мала и средња предузећа и они су ти који су извукли земље из кризе.

Не очајавајте, и за Србију има излаза. И за Србију има лека. Морамо да охрабримо предузетнички дух. Да омогућимо сваком појединцу да започне сопствени бизнис. Као што газдујете у својој кући, штедљиво, марљиво, посвећено, с поверењем једни у друге, тако ћете, као прави домаћини, водити и вашу малу фирму.

То је пут ка оздрављењу наше националне економије.

Незапосленост је највећи проблем у Србији. Зато за нас нема пречег задатка и нема важнијег приоритета од тога да се сваком грађанину обезбеди посао!

А где је данас посао? Посао је код предузетника и у малим предузећима. И посао је у пољопривреди.

Хоћемо да сељак зарађује у свом селу, на својој земљи, а не као дошљак у граду. То су радна места код своје куће. То су породична предузећа.

Повећајмо субвенције пољопривреди, да више не увозимо стоку из Хрватске, него да узгајамо своје свиње и краве, да имамо системе за наводњавање, да имамо модерне технологије за обраду и прераду.

Потребно је да изградимо дистрибутивне центре за извоз наших производа.



То је пут ка опоравку наше пољопривреде. Тај пут треба да предводе сами пољопривредници, а држава мора да буде ту да им обезбеди сваку неопходну помоћ и подршку.

Ако говоримо о државотворности, морамо да знамо да данас у свету нема државе која остварује економски раст у исто време када губи национално достојанство. Државотворност и економија су две стране исте медаље.

Само држава која је спремна да чврсто стане у одбрану националних и државних интереса, може да буде способна да успешно развија своју економију. Исто тако, само јака и развијена економија може да буде гарант дугорочне заштите државних и националних интереса једне земље.

У вођењу наше државотворне политике следићемо изворне принципе државотврности чији је један од утемељивача Војислав коштуница .

Част ми је што сам био са Коштуницом у тиму који је: донео нови Устав, донео енергетски споразум са Руском Федерацијом, донео Декларацију о војној неутралности Србије, успоставио специјалне везе са Репбликом Србском. Једном речју, поносан сам на своју сарадњу са Коштуницом.

Један од основних циљева наше националне политике биће што чвршће интегрисање наше нације, и то на читаој територији, која представља део јединственог етичког и културног простора србског народа.

Поручујем нашем народу у окружењу – будите сигурни да ће се СНП упорно и енергично залагати за заштиту права и интереса Срба у Црној Гори, у Хрватској, у БиХ, у Македонији.

Поштоваћемо Устав Републике Србије и Резолуцију 1244 УН по којима је Косово и Метохија саставни и неотуђиви део Србије. Борићемо се да побољшамо услове живота србског народа на Косову и Метохији.

Србски народ ће остати на Косову само ако има посао, школе, универзитете, болнице, здравствену заштиту. Остаће на Косову само ако му пружимо – бољу економску будућност.

Посебно ћемо истицати значај СПЦ као најстарије институције србског народа. Кроз векове, још од времена Немањића, она је пресудно утицала на очување идентитета и јединства србског народа током његове бурне историје.

Када говоримо о ЕУ – ми смо евроскептици. Наша порука је: Европа - да, ЕУ- не! Европа и њена историја, њен допринос светској цивилизацији, њене формуле реда, организација, ефикасност, економија, правосуђе, заслужују најдубље поштовање. И, ми то поштујемо.

Србија је стара европска држава која је своју историју, своју традицију, своја културна и научна достигнућа, и своје огромне жртве уградила у темеље модерне Европе. Зато Европи кажемо - да. Али, не стидимо се да кажемо да смо против уласка србије у ЕУ. То, по нашем мишљењу, данас није ни у економском ни у политичком интересу Србије. Зато ЕУ кажемо - не.

И отворено кажемо: Србија не сме да бежи од националне расправе о ЕУ. И не сме да забада главу у песак. Желимо да водимо дијалог о ЕУ рационално, хладне главе. Да ставове о овом важном питању градимо на темељима економских аргумената , а не на основу политичке острашћености и идеолошких убеђења.

Залагаћемо се за дијалог о ЕУ у којем треба да учествују најбољи појединци које данас има србско друштво- најискуснији државници, најмудрији академици и професори, најпризнатији економисти.

Али, онај који треба о томе да да коначан суд, јесте србски народ. Народ на референдуму треба да буде упитан да ли жели да иде у ЕУ или не жели.

Желимо најбољу могућу сарадњу и одличне односе са свим земљама, са Русијом, са САД, са Кином. Водићемо према њима искрену и отворену политику. Зато са нама никада неће бити изолције. Јер, наш народ каже: Један је непријатељ много, а сто је пријатеља мало.

На овом месту нека се чује: Србија у својој прошлости никада није имала ближег пријатеља од Русије, нити је имала савезника са којим су њене везе кроз историју биле дуготрајније, садржајније и разгранатије. Данас са правом можемо да кажемо да не постоје две ближе нације у Европи, нити две нације чији су односи испуњенији са више братске љубави, жртве и поштовања од Русије и Србије.

Русија је данас највећи заштитник националних интереса Србије по питању Косова и Метохије и Републике Српске. У Русији имамо и највећег заштитника наших виталних економских интереса.

Као што Русија води пријатељску политику према Србији, тако и Србија мора да води искрену и отворену политику према Москви.

Политику која ће јасно и недвосмислено демонстрирати нашу подршку националним интересима Русије, у истој мери у којој ми очекујемо подршку Русије у заштити националних интереса Србије.

Као што је за Русију, Косово и Метохија увек било, јесте и биће саставни део Србије, исто тако ми морамо да кажемо да је за Србију Крим увек био, јесте и биће саставни део Русије.

Србија јесте и треба да остане војно неутрална држава. Наша позиција треба да буде заснована на Декларацији о војној неутралности коју је усвојила Нарона скупштина Републике Србије. Ми смо увек били присталице мира, мирољубиве политике и добрих односа међу земљама. Зато не треба да будемо члан ниједног војног савеза.

Питаће вас: каква је политика СНП?

Реците им: наша политика биће разложна, одговорна и остварљива. То ће бити политика за мајке, децу, домаћине, пензионере, предузетнике. Политика која ће припадницима свих нација које живе у Србији пружити сигурност и могућност да искажу своје потенцијале и различитости - Мађарима, Бошњацима, Румунима, Ромима, Словацима, Горанцима, Власима, Буљевцима, Бугарима...

Политика која ће бити усмерена на обнављање институција система и враћања поверења народа у државу.

Желимо, као и до сада, да будемо свима добре комшије. Да према другим народима градимо односе на основама узајамног поштовања – и према Европи, и према Русији, и према САД, и према Кини – да као дпбри домаћини свима отворимо врата своје куће...

Залагаћемо се за Србију која ће бити најсигурније место за одрастање наше деце, за Србију где ће млади и образовани људи имати посао. За Србију у којој ће асфалтни путеви водити до сваког забаченог села, Србију у којој ће и најсиромашнији добити право и могућност за живот достојан грађанина 21. века.

Наши пензионери морају да се осећају поносно, а не понижено. Њихове пензије морају да расту, а не да се смањују.

Наш народ каже: највећа је срећа у колевци. Водићемо посебну бригу о мајкама у Србији како би и наша деца била збринута и сигурна.

Даме и господо,

Поновићу још једном, на крају, наш главни циљ је оздрављење националне економије.

И, поновићу: не можемо да остваримо наше националне и државне циљеве ако имамо најнижу плату у региону.

Желимо да грађани Србије имају веће плате од својих комшија у окружењу, да породице имају веће буџете, да млади не буду поносни само на то где су се родили, већ да овде поносно живе и раде.

Ми верујемо у такву Србију

Верујемо у такву будућност.

Спремни смо да одлучно и јединствено уложимо сва своја знања, сва искуства, све потенцијале и све могућности које имамо, како бисмо обезбедили бољу будућност за ншу децу.

Ми смо народна партија ! А , све што је добро полази од народа!

У народу је знање! У народу је мудрост и искуство! У народу је сила рада и стваралаштва! У народу је снага за промене!

Покренимо те промене заједно!

Живела Србска народна партија!

Живела Србија!”