РТ: Северна Кореја запретила Великој Британији и Аустралији "бедним крајeм"

25-08-2017 07:50:48 | | / vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Велика Британија ће се суочити са бедним крајeм ако буде учествовала у вежбама САД и Јужне Кореје, упозорила је Северна Кореја, док напетост око нуклеарног оружја земље наставља да расте.

Вежбе "Улчи - чувар слободе" започеле су у понедељак и трајаће до краја месеца. Велика Британија тренутно не учествује у војним вежбама.

Сеул и Вашингтон саопштавају да су вежбе прилика да савезници побољшају своје одбрамбене способности, али их Пјонгјанг оштро осуђује као пробу за рат против Северне Кореје.

У саопштењу државне новинске агенције КЦНА из Северне Кореје, осуђују се Вашингтон и Сеул као "ратне хушкачи" те је саопштено да су вежбе доказ о њиховој намери да нападну Северну Кореју. САД и Јужна Кореја се такође означавју као непријатељи, "ратни манијаци" и "досадна незрела деца".



"Реалност јасно показује да америчка амбиција за гушење Северне Кореје остаје непромењена, без обзира колико воде може проћи испод моста, а амбиције марионетске групе за инвазију на север остају непромењене", наводи се у саопштењу.


"Свечано упозоравамо не само САД и марионетску групу, већ и сателите, укључујући Велику Британију и Аустралију, који искоришћавају тренутне ратне маневре против севера, да ће се суочити са бедним крајем ако се придруже у игри са ватром."


Државни медији одбацили су инсистирање Јужне Кореје да су годишње вежбе само одбрамбене, додавши: "Формације стратешких бомбардера са нуклеарним бомбама увек су спремне за летове".


У међувремену, уредник севернокорејског листа Родонг Синмун је рекао да је заједничка војна вежба "екплицитни израз непријатељства против нас, и нико не може гарантовати да вежба неће еволуирати у стварне сукобе".

Додаје се да је вежба попут "сипања горива у ватру и погоршава ситуацију на Корејском полуострву".