Путин: Русија има резерве угља за 500 година

25-08-2017 10:32:53 | | Извор: Роман Шаленкин / Руска реч/ vostok.rs |


У развој индустрије угља ове године у Русији ће бити уложено 90 милијарди рубаља, изјавио је председник Русије Владимир Путин. У сали за банкете Кремаљског дворца у четвртак шеф руске државе је радницима у индустрији угља честитао Дан рудара, притом изразивши дубоко поштовања према тешком рударском послу.

„Огромне количине и велика разноврсност резерви руда које има наша земља историјски су одредиле њено место међу водећим земљама у рударској индустрији. А један од великих дарова руске земље је угаљ”, рекао је Путин, додајући да Русија има резерве угља за преко 500 година.

Путин је саопштио да је прошле године у развој рударског сектора уложено преко 73 милијарде рубаља. „За ову годину је планирано улагање 90 милиради рубаља. Средства инвеститора се улажу у модернизацију предузећа, у увођење савремених еколошких технологија, у стварање услова за безбедан, сигуран рад рудара, у решавање социјалних проблема, као и у обезбеђивање пласмана у сфере као што су машиноградња, грађевинарство и саобраћај”, истакао је руски лидер, преноси ТАСС.

Председник Русије је изјавио да индустрија угља омогућава развој целог источног полигона земље, а стварање великих лучких капацитета опет омогућава да се заузме добро место на светском тржишту угља. Успеси ове индустрије, како је истакао Путин, утичу на јачање енергетске безбедности и суверенитета Русије.

„Сва ова достигнућа су резултат тешког, одговорног, па чак и херојског рада хиљада рудара, инжењера, технолога, управног персонала компанија, резултат подршке коју влада пружа регионима у којима се одвија експлоатација угља”, рекао је Путин.

Шеф руске државе је истакао да ће према свим прогнозама угаљ још много деценија бити међу три основна извора енергије и да ће се Русија, која има огромне резерве овог енергента, чврсто држати на позицији лидера. Он је додао да су руски рудари храбри и поштени, захвалио им се на раду и пожелео им здравље, успех и рударску срећу.

Руска реч