Москва: Дејства НАТО-а доводе до повећања војне напетости у Европи

26-08-2017 12:17:59 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Циљ бурне реакције западних медија у вези са руско-белоруским вежбама „Запад 2017“ је да се пред европском јавношћу оправдају трошкови за јачање војне активности НАТО-а, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

„Та фама је вештачког карактера и очигледно има циљ да западној јавности покаже да су трошкови за појачано размештање војних снага у Пољској и балтичким земљама и повећање војне активности НАТО-а оправдани“, нагласило је Министарство.

У саопштењу се додаје да управо та дејства НАТО-а доводе до повећања војне напетости у Европи и наглашава да заједничке стратешке вежбе оружаних снага Русије и Белорусије „Запад 2017“ имају искључиво одбрамбени карактер.

Број војника и јединица технике који ће бити ангажовани у тим вежбама далеко је, истиче Министарство, од броја који наводе медији. Укупан број војника и борбене технике не прелази ниво који је прописан Бечким документом из 2011. године, нагласило је Министарство.

У вежбама ће, како је наведено, учествовати 12.700 војника (7.200 из Белорусије и 5.500 из Русије). Планирано је и учешће око 70 авиона и хеликоптера, до 680 јединица борбене технике, највише 10 бродова.

Министарство истиче и да је Белорусија позвала представнике међународних организација (Уједињених нација, ОЕБС-а, НАТО-а, Заједнице независних држава, ОДКБ-а) да буду посматрачи током активне фазе вежби.

Позиви су упућени и представницима војно-дипломатског корпуса и војним посматрачима из Литваније, Летоније, Пољске, Украјине, Естоније, Шведске и Норвешке.