Свечано прослављена слава Хиландара – Ваведење Пресвете Богородице

05-12-2014 06:24:32 | | Хиландар орг/ mojenovosti.com |

Tропар празника (глас 4.): “Данас је предображење благовољења Божијег и проповед спасења човековог: у храм Божији јавно се узводи Дјева, и Христа свима предоглашава. Зато и ми велегласно ускликнимо: радуј се, Испуњење Творчевога Домостроја“!
Хиландар – У Светој царској србској лаври Хиландару свечано је прослављена манастирска слава – Ваведење Пресвете Богородице. На велику радост хиландарског братства, прославу је својим присуством увеличао и Његово Преосвештенство епископ моравички г. Арсеније, викар и званични изасланик Његове Светости Патријарха србског г. Иринеја. Уз њега, слави су присуствовали и званични изасланици Томислава Николића, председника Републике Србије, Радослав Павловић и генерал Милорад Симић. По древном обичају, пројављујући блиске везе два манастира, почасно игуманско место је заузео игуман Светог манастира Ватопеда, Високопреподобни архимандрит г. Јефрем. Прославу великог празника употпунили су и гости свештенослужитељи, светогорски монаси, као и велики број поклоника из србских земаља и целог света.
Молитвена и евхаристијска прослава започела је свеноћним бдењем уочи самог празника. Уз служење епископа Арсенија, светогорских игумана и осталих свештенослужитеља, лепоти богослужења допринели су најбољи светогорски појци. За десном певницом протопсалт је био чувени светогорски појац јеромонах Антипа. Уз њега је био и старац Дамаскин из Новог Скита. За левом певницом појало је братство хиландарске келије Светог Николе -Буразери.
Служба је завршена Светом литургијом, након које су сви прешли за славску трпезу постављену у трпезарији Светог краља Милутина, која се налази одмах уз саборни храм. За трпезом су беседили Његово Преосвештенство епископ Арсеније, ватопедски игуман Високопреподобни архимандрит Јефрем и игуман Хиландара, Високопреподобни архимандрит Методије.
Слава манастира Хиландара, Ваведење Пресвете Богородице, још једном је окупила мноштво верног народа, светогорске монахе, представнике српске цркве и народа, као и драгу браћу из целог света, сведочећи заједништво и јединство у Господу. Ове темељне вредности које су поставили манастирски ктитори, Преподобни Симеон Мироточиви и Свети Сава Србски, вековима су се преносиле све до данашњих дана у којима их садашње хиландарско братство, преузимајући завете отаца, брижно чува и негује.