Премијера филма «Бранио сам Младу Босну»

06-12-2014 01:12:27 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Једини филмски пројекат којим се обиљежава 100 година од почетка Првог свјетског рата - "Бранио сам Младу Босну", редитеља и сенаристе Срђана Кољевића, премијерно је приказан у биоскопу "Доли Бел" у Андрићграду.

Прослављени србски режисер Емир Кустурица рекао је да је ово први пут да се филм "Бранио сам Младу Босну" приказује у Републици Србској, односно у истоименој Улици Млада Босна, истакавши да је права ријеткост да улица и филм носе исти назив.

"Кроз ово филмско остварење Срђана Кољевића глумци су остварили одличне улоге, а посебно зато што су кроз тумачење младобосанаца донијели искрену чистоту заноса и идеализма, толико важног за ову причу", рекао је Кустурица.

Он је додао да прецизна и детаљна реконструкција суђења Гаврилу Принципу и младобосанцима, оптуженима за велеиздају и атентат, открива много тога, а прије свега животну причу часног адвоката Рудолфа Цистлера.

Кољевић је рекао да је филм прича о "Младој Босни" и сарајевском атентату из угла Рудолфа Цистлера, који је несебично одлучио да брани оптужене, извргавајући себе опасности од линча.

"Таква врста храбрости је ријетка и данас и зато сам сматрао да је важно испричати ову причу", каже Кољевић.

Он је изразио задовољство што публика препознаје универзалност ове приче и што су млади глумци схватили суштину идеје слободе којом се овај филм бави.

"Овог филма сигурно не би било да није било помоћи Емира Кустурице, у тренуцима кад нам нико није помагао Кустурица је био ту и ово је срећан резултат, који цијени публика", рекао је Кољевић.

Ваја Дујовић каже да је ово њена прва улога у филму и да је презадовољна реакцијом публике.

"Јако сам узбуђена, а посебно зато што сам овако дивним поводом дошла у Вишеград и Андрићград. Ово је јединствена прилика да вријеме проводимо са Емиром Кустурицом, који нас је јако лијепо угостио као домаћин", каже Дујовићева.

Милош Ђуровић, који је у филму тумачио улогу Гаврила Принципа, рекао је да је имао велику одговорност тумачећи овај историјски лик.

"Одлучио сам да представим Гаврила Принципа онако како га видим и да осјетим његову тежњу за слободом", рекао је Ђуровић.

Филм "Бранио сам Младу Босну" први пут је синоћ приказан у Републици Србској, а након тога биће приказано пет епизода истоимене серије.