У Француској пронађене стотине римских гробова

06-12-2014 01:23:11 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Археолози су пронашли стотине римских гробова у југозападној Француској, од којих неки садрже скелетне остатке људи са оковима око врата и зглобова.

Гробови су пронађени на локацији у граду Саинт 250 метара, западно од некадашњег амфитеатра, који је кориштен за борбе између гладијатора и дивљих животиња.

Међу стотинама гробова скелетни остаци пет особа, четири одрасле и једно дијете, пронађени су са оковима и ланцима.

Вјерује се да је ова гробница из првог и другог вијека нове ере важна некропола која је кориштена за лица измасакрирана на оближњем стадиону, пише британски лист "Дејли мејл".

Три скелета су пронађена са жељезним ланцима око ногу, један је имао окове око врата, а једно дијете је имало окове на ногама.

За неколико гробова може се рећи да су масовне гробнице, јер су лица сахрањивања једно поред другог као у рововима.

Ова локација први пут је идентификована као могућа некропола прошле године, а научници се сада надају да ће утврдити узрок смрти појединаца.

Научници жале што скоро ниједан гроб не садржи умјетничке предмете или личне ствари.

Порнађено је само неколико ваза код остатака једног мушкарца, док су на остацима дјечака пронађени новчићи на очима.

Римски обичај био је да се остављају новчићи на очи покојника да би њихове душе могле да плате превоз преко ријеке за коју су Римљани вјеровали да дијели свијетове живих и мртвих.

Саинт је у првом и другом вијеку нове ере био жив и напредан римски град, који је био регионална пријестоница на средини пута између Лиона и Аквитана. Познат је по најстаријем римском амфитеатру у Француској који је некада могао да прими 18.000 људи.