Додон: Влада жели да добије подршку Запада

27-08-2017 09:24:34 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Председник Молдавије Игор Додон изјавио је да ће намера молдавске владе да пред Генералном скупштином Уједињених нација покрене тему повлачења иностраних војних трупа, највероватније, остати само на нивоу декларације, и додао да је овај нови антируски демарш повезан само са жељом да се добије подршка Запада.

Стални представник Молдавије при УН Виктор Морару упутио је секретаријату Уједињених нација писмо у којем је навео да земља намерава да на предстојећој, 72. седници Генералне скупштине покрене питање о повлачењу иностраних војника из земље.

Министарство иностраних послова Молдавије касније је саопштило да се „иницијатива не тиче повлачења руских војника који су у саставу трилатералних мировних снага у Зони безбедности Придњестровског региона“, него да је њен циљ да „омогући да се пред Генералном скупштином у конструктивном кључу размотри питање нелегалног размештања оперативне групе Оружаних снага Русије“.

„Уверен сам да ће овај нови антируски демарш молдавске владе остати само на нивоу декларације, и да је усмерен на спољног, западног потрошача у очекивању подршке за добијање нове дозе финансијских утицаја“, изјавио је Додон.

Према његовим речима, „Влада Молдавије већ се повукла признавши грешку да се не сме дирати мировна операција на Дњестру и кориговала је своју декларацију“.

„То показује непрофесионализам молдавских чиновника у вези с овим питањем и брзање у писању декларација како би се угодило налогодавцима. То нема никакве везе с интересима Молдавије. Уверен сам да то неће подржати већина молдавског народа. Надам се да сви ти демарши неће дестабилизовати ситуацију на Дњестру и да неће довести до усвајања оштрих одлука наших руских партнера према грађанима Молдавије“, навео је Додон.