Француска ће позајмити 430 милиона евра Ираку

27-08-2017 09:37:01 | | фото: frontnews.eu/ vostok.rs |


Француска ће позајмити 430 милиона евра Ираку, чија економија је ослабљена ниским ценама нафте и борбом против џихадиста, саопштило је данас Министарство спољних послова Француске.

Шеф француске дипломатије Жан-Ив ле Дријан најавио је француски кредит Ираку током разговора у Багдаду са ирачким премијером Хајдером ел Абадијем, додавши да ће позајмица од 430 милиона евра бити реализована до краја године, рекао је званичник француског министарства за АФП.

„Француска је присутна од почетка борбе против ДАЕШ-а, и биће присутна и у мирним временима“, рекао је Ле Дријан, који је био у пратњи министарке одбране Флоранс Парли.

Сврха француске позајмице јесте да се ратом разореном Ираку помогне у примени реформи, као и побољшању јавних услуга и рада ирачких државних предузећа, наводи француска агенција.

Ле Дријан је Абадију, такође, пренео позив француског председника Емануела Макрона да посети Париз.

Француски министри спољних послова и одбране боравили су у посети Ираку у тренутку када су ирачке снаге саопштиле да је ДАЕШ избачен из центра Тал Афара, једног од последњих преосталих упоришта џихадиста на северу Ирака, напомиње Франс прес.

Танјуг