Литванија: Руска агресија, неке акције и изјаве Србије шаљу двосмислене поруке ЕУ

28-08-2017 09:10:43 | | / vostok.rs |

Србије за чланство у ЕУ и руску агресију у нашем суседству, неке акције и изјаве Србије, попут извођења војних вежби са Русијом, шаљу двосмислене поруке државама чланицама ЕУ


Србија мора јасно да покаже стратешку оријентацију према ЕУ и спремност за усклађивање спољне политике са Унијом, каже министар спољних послова Литваније.

"Сада се догађа супротно - усклађеност са ставовима ЕУ смањује се у последњих пет година", рекао је за "Вечерње новости" Линас Линкевичијус, који је изазвао буру реакција изјавом да ЕУ мора да преиспита политику проширивања према земљама које с њом деле исте вредности, а не са онима које учествују у војним вежбама с Русијом.

"Кључно је да се избегну двоструки стандарди за земље Западног Балкана и Источног партнерства", објашњава он свој став.

Литванија, додаје, подржава европску перспективу за све земље Западног Балкана.

"Питања која се односе на поглавље 31 које је везано за спољну и одбрамбену политику, важна су за процену њене стратешке оријентације", наводи он.

На питање може ли Србија да задржи добре односе са Русијом и да напредује ка ЕУ, Линкевичијус каже да се од Србије не тражи да напусти своје традиционално блиске односе са Русијом.

"Међутим, када се суочимо с кршењем међународног права, суверенитета и територијалног интегритета друге земље, морамо да останемо чврсти и уједињени. Имајући у виду аспирације Србије за чланство у ЕУ и руску агресију у нашем суседству, неке акције и изјаве Србије, попут извођења војних вежби са Русијом, шаљу двосмислене поруке државама чланицама ЕУ", рекао је он.

Председник Александар Вучић тражио је временски оквир за пријем Србије у ЕУ, подсећају "Новости", а литвански министар тим поводом каже:

"Проширење се заснива на заслугама сваке земље, а не на календару. Могућност да се убрзају интеграције у потпуности је у рукама србских власти. Напредак Србије у области владавине права и нормализација односа с Косовом имају важну улогу", каже Линкевичијус.
Иначе, "Новости" су објавиле раније још један текст у ком се наводи даће ЕУ од јесени јаче "притиснути" Србију, а поготово када је реч о односима са Русијом. У том ставу предњаче управо оне земље које имају проблем с руском мешањем у украјинску кризу, међу којима је и Литванија.
И у том тексту се наводи да ће ЕУ морати да нађе пут како да одвоји Србију од утицаја Русије.