РТ: Пекинг саопштио да санкције САД против Венецуеле неће успети

28-08-2017 08:53:49 | | фото: © Isaac Urrutia / Reuters/ vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Најновије санкције Вашингтона према Венецуели неће дати Белој кући оно што жели, наводи се у саопштењу блиског савезника ове јужноамеричке земље, Кине.

У петак је амерички председник Доналд Трамп потписао извршни налог којим се забрањује Американцима да тргују обвезницама које је емитовала влада Венецуеле и њена државна нафтна компанија "ПДВСА". Бела кућа је саопштила да тај новац подржава "диктатуру" председника Николаса Мадура.

Пекинг је саопштио да санкције неће успети.

"Садашњи проблем у Венецуели треба решити од стране венецуеланске владе и њених грађана", саопштио је портпарол Министарства спољних послова Кине Хуа Чунинг.

"Искуство историје показује да спољно мешање или једностране санкције чине ситуацију још компликованијом, те да не помажу у решавању стварног проблема", додао је Хуа.

Кина и Венецуела имају велике пословне везе, превасходно у трговини нафтом, где земље имају међусобни уговор о позајмици за нафту.

Венецуела дугује Кини више од 62 милијарде долара за испоруке нафте.

Многи аналитичари кажу да су кредити из Кине и Русије омогућили Венецуели да извршава своје обавезе.

У августу је руска компанија за нафту "Росњефт" саопштила да је уплатила шест милијарди долара унапред државној нафтној компанији Венецуеле "ПДВСА" за нафту.

У новембру 2016. године, Росњефт је добио 49,9 посто удела у венецуеланској компанији у власништву САД, диструбутера и продавца нафте "Китго".

Власти САД су потом ову трансакцију назвале великим проблемом за националну безбедност САД-а и послале писмо упозорења председнику Доналду Трампу.


Трамп је потом изузео "Китго" из недавне рунде санкција. Бела кућа је то објаснила као покушај "ублажавања штете америчком и венецуеланском становништву."

У априлу су медији известили да је "Китго" дао 500.000 долара председничком одбору председника Трампа преко својих испостава.