Рјабков: Ако САД почну да компликују рад наше амбасаде, реципрочне мере ће бити веома оштре

29-08-2017 09:19:30 | | / vostok.rs |


Москва неће компликовати издавање руских виза за америчке држављане, упркос одлукама Вашингтона. Руска страна неће реципрочно одговарати само уколико САД не буду компликовале рад наше амбасаде и наших конзулата, изјавио је новинарима заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Нећемо учинити ништа што би компликовало животе наших сународника у САД, а којих има много и желимо да путовања Американаца у Русију буду са минималним потешкоћама. Стога нећемо ићи путем било каквог пооштравања или компликовања услова за издавање руских виза. У овом случају нам америчка политика у овој области не представља изговор да предузмемо реципрочне мере. То би било контрапродуктивно“, изјавио је Рјабков.

Он је истакао да се Русија „руководи, као прво, оним што је корисно за нас и што нам је потребно, а као друго, потребом да не уништавамо ништа у односима са САД на нашу иницијативу, ни у погледу развоја контаката међу људима, ни у области развоја економских односа“.

Према његовим речима, „у овој области, области виза, неће бити никаквих реципрочних акција са наше стране“.

„Али уколико Американци почну да компликују рад наше амбасаде и наших конзулата у САД, што је такође могуће, онда ће питање реципрочних мера бити веома оштро“, додао је он.

САД још нису упозориле на нове мере као одговор на одлуке Министарства спољних послова Русије о дипломатским мисијама.

„Не“, одговорио је Рјабков на питање да ли су САД упозоравале на нове санкције „као одговор“ на смањење свог дипломатског кора.

„Видели смо само неколико сигнала, јавних коментара Стејт департмента, да је то могуће и да ће до 1. септембра неке мере бити предузете. Ми ћемо као одговор рећи да би та одлука била не само политички изузетно штетна, већ би довела до наредне сличне акције са наше стране“, истакао је он.

Према његовим речима, ситуација, која је већ изузетно напета у билатералним односима, још више би се погоршала.

Што се тиче процеса одласка америчких дипломата из дипломатских представништава у Русији, он је у току, додао је Рјабков.

„Они прате наша упутства, али не могу да коментаришем број одређених категорија (дипломата) у том погледу“, рекао је он.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут