РТ: Санкције САД против Венецуле имају за циљ дестабилизацију земље - Москва

29-08-2017 10:27:57 | | фото: © Andres Martinez Casares / Reuters/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Најновије санкције које су САД наметалнуле Венецуели намерно имају за циљ даљу дестабилизацију земље у време када се показују први знакови изласка из кризе, саопштио је портпарол Министарства спољинх послова Марија Захарова.

Нове мере усмерене у циљу вршења додтног финансијског притиска на каракас ступиле су на снагу у време када су тензије у Венецуели почеле да се смањују, а ситуација је показала знаке релативне стабилизације, додала је Захарова, те саопштила да у таквим околностима нове санкције против венецуеланског финансијског и нафтног сектора "очигледно" имају за циљ "даљу дестабилизацију ситуације".

"Сама логика санкција подразумева даље повећање тензија", рекла је она. Захарова је додала да су "радње људи који стоје иза санкција прожете цинизмом".

Она је рекла да ће рестриктивне мере против венецуеланске владе подстаћи само радикалне снаге, које не виде други начин да остваре своје политичке циљеве без присилног уклањања тренутне владе.

"Покретање и подстицање дестабилизације унутрашње политичке ситуације у Венецуели споља, не може бити од користи за обичне грађане Венецуеле, без обзира на то какве политичке ставове могу имати."


Латиноамеричкој земљи је потребан унутрашњи свеобухватни дијалог на државном нивоу, рекла је Захарова.

Она је такође нагласила да се Русија "снажно супротставља било каквим једностраним санкцијама наметнутим против суверених држава", додајући да се решење венецуеланске политичке кризе може постићи само кроз "мирне разговоре спроведене у оквиру одговарајућег правног оквира без икаквог спољашњег утјецаја".

"Све што излази изван овог оквира има за циљ да угрози уставни поредак у Венецуели и води само до даљих потешкоћа за њене грађане", рекла је Захарова у саопштењу, објављеном на званичној интернет страници Министарства споаних послова Руске Федерације.