Ивањички мост од камена и јаја стар 111 година

31-08-2017 10:00:37 | | фото: Фото С. Јовичић / Политика/ vostok.rs |


И сада, после 111 година од градње, стамено стоји, народу служи и обале Моравице спаја камени мост у центру Ивањице. На туристичкој табли крај њега пише да се он налази на јаворско-драгачевском путу и представља највећи једнолучни мост на Балкану.

„Саграђен је по принципу клинова, без грађевинског везивног материјала. Градили су га италијански неимари од 1904. до 1906. године од великих камених блокова...

Пројектовао га је професор београдског универзитета Миленко Турудић. Према незваничним подацима, за градњу овог моста утрошено је око 30.000 свежих кокошијих јаја. Дужина лука који спаја две обале Моравице је око 25, а ширина око седам метара. Још се користи за саобраћај и прелазак пешака. Заштићен је као културно добро од изузетног значаја”, наводи та туристичка информација.

„Овај мост довршен 1906. године, рађен две године о државном трошку, израдио је предузимач Благоје Луковић из Ивањице”

Уз предање да су за градњу моста јаја коришћена као везивни материјал, историјски записи бележе да је камен ручно клесан дугим и напорним радом. Кад је подухват завршен, уклесан је следећи текст: „Овај мост довршен 1906. године, рађен две године о државном трошку, израдио је предузимач Благоје Луковић из Ивањице”. Но ова градња имала је и трагичан догађај, о коме је и штампа тог времена писала. Током несреће при радовима погинули су италијански мајстор Јован Поло и наш радник Вукадин Мутавџић, којима је на ивањичком гробљу касније подигнут споменик. У тадашњим „Радничким новинама” септембра 1905. објављена је вест у којој се наводи: „На грађењу новог каменог моста на Моравици проломише се скеле, два радника погинула, четворица рањени. Узрок слабе скеле.” Још се у тој вести захтева отварање полицијске истраге над предузимачем и апелује на осигурање радника: „Господо, који сте осигурали врапце и звериње, сетите се да има људи којима треба осигурање дати.”

Данас се ивањички камени мост, и поред тако дуге историје, још користи за саобраћај моторних возила.

Овај прелаз преко Моравице није једини уз који се везује предање да су јаја коришћена у његовој градњи. На 16 километара југозападно од Ивањице ка Голији код села Куманица такође постоји камени мост, али знатно старији од ивањичког. Дуг је 14, висок четири метра, погодан једино за прелаз пешака и товарних коња. Подигнут је, како се претпоставља, око 15. века, у почецима турске владавине, мада га народ овог краја зове „римски мост”. Прављен је од различитог камена: плочастог ломљеног, крупног ломљеног и облутка. Живи легенда у овом крају да је као везивни материјал за градњу моста у Куманици утрошено – 30.000 јаја.

Б.Пејовић,
Политика