Лавров: Одговорићемо на одлуку САД о затварању конзулата Русије у Сан Франциску

01-09-2017 09:45:32 | | Фото: ИЗВЕСТИЯ/Павел Бедняков/ vostok.rs |


Москва не тражи свађу са Сједињеним Америчким Државама и увек ће бити пријатељски настројена према америчком народу. За танго је потребно двоје, а засад, по мом мишљењу, наши амерички партнери изнова играју индивидуални брејкденс, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Како је председник више пута рекао, ми не тражимо свађу са овом државом. Увек смо били пријатељски настројени према америчком народу, па и сада смо отворени за конструктивну сарадњу тамо где то одговара руским интересима“, рекао је Лавров обраћајући се студентима Московског државног универзитета за међународне односе.

Према његовим речима, Москва искрено жели да „билатерална политичка атмосфера буде нормална“. „Али, као што знате, за танго је потребно двоје, а засад, по мом мишљењу, наши амерички партнери изнова играју индивидуални брејкденс“, истакао је руски министар.

„Ми ћемо наставити да промовишемо позитиван програм и приступ узајамног поштовања“, додао је Лавров.

Русија је забринута због напора НАТО-а да промени војно-политичку ситуацију на евроатлантском подручју, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров приликом обраћања студентима Московског државног универзитета за међународне односе.

„Посебно забрињавају стални напори НАТО-а да промени војно-политичку ситуацију у евроатлантском региону, укључујући повећање војног присуства и инфраструктуре у регионима који се граниче са Русијом, укључујући, наравно, стварање европског сегмента америчке глобалне противракетне одбране“, рекао је Лавров.

Москва се нада да ће здрав разум омогућити и да се обнове односи Русије и Европске уније, рекао је министар Лавров.

„Надамо се да ће здрав разум и политичка мудрост омогућити да обновимо наше односе са Европском унијом и њеним члановима“, истакао је руски министар.

Он је истовремено додао да обнављање односа треба да се одвија на основу „истинског добросуседства, предвидљивости и отворености“.

Москва ће одреаговати на одлуку САД да затвори генерални конзулат Русије у Сан Франциску чим заврши анализу овог потеза Вашингтона, изјавио је руски министар спољних послова.

„Ми смо тек синоћ добили детаљну ноту и бавимо се тиме. Одреаговаћемо чим завршимо ову анализу“, нагласио је Лавров.



Сједињене Америчке Државе су у четвртак увече најавиле нова ограничења у раду руских дипломатских представништава у САД, према којима се од 2. септембра затвара генерални конзулат Руске Федерације у Сан Франциску и конзуларни објекти у Вашингтону и Њујорку.


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут