Косачов: Потез САД провокативан и очито неоснован

01-09-2017 10:40:28 | | фото: © Sputnik/ Maksim Blinov/ vostok.rs |


Русија треба да се држи симетричности приликом „размене дипломатских љубазности“ са САД, прокоментарисао је шеф Међународног комитета Савета Федерације Контантин Косачов одлуку Вашингтона да затвори дипломатску мисију Русије у Сан Француску.

„У случају са ’разменом дипломатских љубазности‘ — треба наставити са апсолутном симетричношћу. Ако службеници нашег Генералног конзулата у Сан Француску буду принуђени да се врате кући — предложити Американцима да повуку исти број службеника из својих представништава у Русији“, написао је сенатор на Фејсбуку.

Друга алтернатива, према његовим речима, јесте да руске дипломате које су се нашле „под ножем“ буду распоређене по другим нашим дипломатским представништвима у САД.

Поред тога, без одговора остају недавне оштре америчке санкције, навео је Косачов.

„Сигуран сам да ће одговор бити потребан. И понављам, у том случају он не мора бити симетричан, али ће бити значајан“, закључио је сенатор.

Председник Комитета Државне думе за међународне послове Леонид Слуцки оценио је да је захтев за затварање Конзулата веома неправедан потез и да то значи да САД објављују врелу фазу дипломатског рата.

„Затварање једне стране мисије је много озбиљније од протеривања дипломата или чак незаконитог одузимања дипломатске својине. Међутим, иако је потез САД провокативан и очито неоснован, Русија не би требало да пружи симетричан одговор, већ напротив, треба да учини све како би одржала адекватан ниво дипломатских односа са САД као предуслов за главни елемент глобалне стабилности“, истакао је Слуцки.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут