Немања Мајдов освојио злато на Светском првенству!

01-09-2017 07:58:44 | | / vostok.rs |

Немања Мајдов је освојио златну медаљу на Светском првенству у џудоу у категорији до 90 килограма. Александар Кукољ у истој категорији поражен у борби за бронзану медаљу.

Немања Мајдов је освојио златну медаљу на Светском првенству у џудоу у категорији до 90 килограма. Александар Кукољ у истој категорији поражен у борби за бронзану медаљу.

У борби за златну медаљуНемања је савладао Словенаца Михаела Жганка, који је у полуфиналу био бољи од нашег другог представника Александра Кукоља. Мајдов је до тријумфа над Словенцем дошао након што је његов ривал добио други жути картон. Кукољ је у борби за бронзану медаљу поражен од Усанга Маргијана из Грузије.

Финална борба Немања Мајдова

Овако су наши репрезентативци стигли до полуфинала.

Актуелни шампион Европе био је слободан у првом колу јер је као водећи на светској ранг-листи постављен за првог носиоца. Требало је да се у другој рунди бори против Сеђија Томе, међутим, џудиста из Молдавије који наступа под заставом Уједињених Арапских Емирата није се појавио.

Велики тренутак за србски џудо
Велики тренутак за србски џудо

Кукољ је поход до полуфинала започео против Пољака Пјотра Кучере, који га је прошле године победио на Европском првенству. У Будимпешти је исход био другачији. Најбољи србски џудиста дошао је до вазарија, што му је донело пласман у осмину финала.

О томе у каквој је форми Александар најбоље се видело у борби против Турала Сргулијева. Азербејџанац је завршио на леђима после нешто више од једног минута.

У четвртфиналу Кукољ се суочио са једним од најбољих џудиста света у категорији до 90 килограма, која важи за најравноправнију на Светском шампинату. Монгол Антанбагана Бантулга није озбољније угрозио Кукоља, који је остварио вазари. Тим потезом на свом четвртом Светском првенству први пут се пласирао у полуфинале.

Кукољев противник у борби за финале биће Михаел Зганк. Ово ће им бити пети окршај. Слованац је сваки пут био поражен.

Добро издање нашег џудисте није изнанеђење, с обзиром на то да је Александар Кукољ на Светско првенство у Будимпешти дошао као шампион Европе, али мајсторије који је показао 21-годишњи Немања Мајдов, коме је ово прва сениорска година, представљао је пријатно изненађење.

Србски џудиста је у категорији до 90 килограма започео наступ од првог кола и стигао је до финалног блока победивши у пет борби.

Мајдов се у првом колу борио против Еслија Гонзалеса, олимпијског вицешампиона из Лондона. Момак из Сарајева је својим сјајним наступом натерао Кубанца на три шида, тј. аутоматску дисквалификацију због неактивности.

Исто се догодило и у другом колу, када је Немањин противник био Казахстанац Ислам Бозбајев. Власник неколико медаља са гренд слем такмичења морао је да честита нашем џудисти.

У шеснаестини финала Ејале Ла Беау из Конга није био дорастао да се супротстави неуморном Мајдову, који је прошао даље на ипон.

Потом се испред двоструког шампиона Европе за јуниоре појавио Селио Дијас. Снажни Португалац је повео у том окршају узевши поен на ваза ари. Иако је време одмицало, Немањи Мајдову није понестајало самопоуздање. Сачекао је своју прилику и једним од најлепших ипона дана оборио свог противника.

Одјекнула су Дијасова леђа о татами, али и емоције неколико стотина навијача из Србије на трибинама Арене "Ласло Пап".

Узвратио им је Немања Мајдов, али се убрзо прибрао. Иако се први пут такмичи на Светском сениорском првенству, показао је изузетну зрелост и биће потпуно фокусиран на сусрет са домаћим џудистом и миљеником мађарске публике Кристијаном Тотом.


РТС