Москва: Модел Кијева за Донбас по искуству Хрватске подсећа на масовни егзодус Срба из Крајине

01-09-2017 09:34:31 | | Фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Москва је забринута због контаката хрватских и украјинских званичника када је реч о „повратку територија које нису под контролом“ Кијева по моделу и искуству Хрватске из деведесетих година прошлог века, саопштило је Министарство спољних послова Русије, уз оцену да је тај модел негативан и подсећање на масовни егзодус Срба из Крајине.

„Велику забринутост изазива то што у Кијеву спремно прихватају такве сигнале, уз игнорисање сопствених, јасно предвиђених обавеза у оквиру Минског споразума“, навело је Министарство и додало да „спомињање било каквих ’насилних сценарија‘, који би се могли променити на Донбас, изгледа посебно штетно и аморално сада, у првим данима ’школског примирја‘, које је потврђено у ’нормандијском формату‘“.

Москва је „руководећи се тежњом ка развијању пријатељских односа са Хрватском“, позвала Загреб да искористи „све могућности за усмеравање Кијева ка доследном и непосредном испуњавању Минског споразума у интересу што бржег решавања украјинске кризе на миран начин и кроз очување стабилне ситуације на југоистоку Украјине“.

Кијев су у августу посетили бивша министарка правде Хрватске Весна Шкаре Ожболт, бивши заменик министра унутрашњих послова те земље Јошко Морић и бивши председавајући владиног комитета за избеглице и расељене особе Хрватске Ловре Пејковић.

Чланови Радне групе Владе Хрватске за сарадњу Хрватске и Украјине су током дводневне радне посете Кијеву представили „хрватски модел успешне и мирне реинтеграције украјинске територије“, пренела је Хина.

Наведено је да су чланови те радне групе на данашњој конференцији за новинаре у Министарству спољних и европских послова Хрватске рекли да та земља ништа не чини мимо процеса из Минска и да „нема никакву скривену агенду“.

„Представили смо наша искуства у спровођењу демилитаризације простора, успостављању прелазне полиције, примени амнестије, одржавању локалних избора, укратко у успостављању нормализације живота“, рекла је председница Радне групе Весна Шкаре Ожболт.

Државна секретарка у Министарству спољњих и европских послова Хрватске Здравка Бушић такође је рекла да, када је реч о односима Загреба и Москве, Хрватска „нема никакву скривену агенду“ и да за хрватски модел мирне реинтеграције Подунавља влада велико интересовање у УН ради решавања проблема од Грузије до Сирије.