Формиран тим за Декларацију о заједничком националном деловању Србије и Републике Српске

02-09-2017 10:34:04 | | / vostok.rs |


Србија ће са око 5,5 милиона евра помоћи општине у Републици Србској, као и општине у Босни и Херцеговини у којима претежно живе Срби, најавио је председник Србије Александар Вучић након састанка с председником Републике Српске Милорадом Додиком, као и са председницама влада Србије и Републике Српске.

Председник Вучић је, по завршетку састанка, на конференцији за новинаре рекао да су донете одлуке о више пројеката подршке и помоћи народу и институцијама Републике Српске.

Подсећајући на реконструкцију школа "Србија" у Шамцу и "Вук Караџић" у Добоју, Вучић је најавио ће Република Србија финансирати изградњу вртића у Требињу и Брчку, као и студенстко-ђачког дома у Власеници.

"Биће реконструисане улице на Палама, као и спортке дворане и трг у Источном Сарајеву. Предвиђена је санација моста преко Дрине између Зворника и Малог Зворника", додао је Вучић.

"То је око четири милиона евра и Србија ће пружити подршку општинама у Федерацији које су настањене претежно србским становништвом, попут Грахова, Дрвара, Петровца и Гламоча са милион евра за разне пројекте".

Укупно ће то бити око пет и по милиона, поручио је председник Вучић.

Председник је изјавио да је формиран тим од неколико људи који ће радити на писању Декларације која ће обухватити право на употребу србског језика и ћириличног писма, затим право на изучавање и неговање српске културе, право изучавање српске историје и неговање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту србског културно-историјског наслеђа и право на информисање на србском језику.

То су, рекао је Вучић, сфере које ће бити обухваћене Декларацијом, у складу са свим међународним јавно-правним актима.

У згради Председништва на Андрићевом венцу одржан је састанак председника Србије Александра Вучића, председнице Владе Ане Брнабић, председника Републике Српске Милорада Додика и председнице Владе Републике Српске Жељке Цвијановић.

Састанку су присуствовали и министри Владе Србије Небојша Стефановић, Александар Вулин и Душан Вујовић.