Улазак у Украјину биће могућ само уз давање отисака прстију

02-09-2017 10:45:57 | | / vostok.rs |


Председник Украјине Петро Порошенко потврдио је одлуку Савета за националну безбедност и одбрану о биометријској контроли за странце који прелазе украјинску границу. Указ је објављен на званичном сајту шефа државе.

Одлука ће ступити на снагу 2018. године. За контролу испуњавања указа одговоран је Савет за националну безбедност и одбрану.

Улазак у Украјину биће могућ само уз давање отисака прстију. Биће потребан и претходно одобрени захтев за улазак.

Порошенко је наложио и да се обнови списак држава „миграционог ризика“, на којем је и Русија.

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Александар Турчинов је изјавио да ће се увођење овакве контроле тицати пре свега Руса.

Посланици у Врховној ради су позвали да се уведе визни режим с Русијом, али Кијев сматра да ће се то негативно одразити на украјинске држављане.

Члан Савета за међунационалне односе при председнику Русије Богдан Беспалко је у разговору с РТ-ом рекао да је то још један корак кијевског режима усмерен на рушење веза Русије и Украјине.

„Сматрам да су ове мере жеља украјинског руководства да разори једноставне људске везе грађана Русије и Украјине које још постоје. То је тежња да се максимално демонизује наша земља, наш народ и да се утиче на гласаче уочи избора… Могуће је да ће ускоро схема с биометријским пасошима и пријавама уласка прерасти у прави визни режим“, сматра Беспалко.


Он је додао да ће Русија бити принуђена да прибегне контрамерама. Према његовим речима, постоји много инструмената којима се може одговорити Украјини.

„Може се увести низ мера које неће онемогућити улазак грађана Украјине на територију Русије, али ће се, на пример, плаћати. Нека грађани Украјине, ако улазе овде због посла, плаћају прелазак границе. Могу се увести и ограничења која ће ударити на украјинска предузећа на територији Русије која и даље тргују овде. Инструмената је много. Треба мирно сести и погледати који су најмање болни за Русију и најосетљивији за Украјину“, закључио је он.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут