Небензја: Нико нема политичко решење за ракетни програм Северне Кореје

02-09-2017 11:33:32 | | фото: Анатолий Жданов / Коммерсантъ / vostok.rs |


Савет безбедности УН још увек нема конкретан политички и дипломатски план за решавање проблема око ракетног програма Северне Кореје, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја.

„Нико нема политичко и дипломатско решење. Али неопходно је да се Северна Кореја укључи у политичко решење“, рекао је Небензја у интервјуу руским новинарима у Њујорку.

Небензја је навео да је у овом тренутку једина конкретна иницијатива заједнички предлог Русије и Кине о „мапи пута“ за решење. „Све моје колеге у Савету безбедности УН говоре о потреби за проналажењем стратегије за решавање проблема, али осим тога засад немамо ништа на столу“, истакао је он.

Он није прецизирао да ли ће Москва и Пекинг радити на томе да на основу заједничког предлога двеју земаља буде припремљена резолуција Савета безбедности УН о решавању проблема на Корејском полуострву. „Желели бисмо да Савет безбедности УН усвоји резолуцију о Северној Кореји која би дала јасна упутства о томе како ће се ова криза решавати“, додао је руски дипломата.

Русија и Кина разрадиле су мапу пута за решавање проблема на Корејском полуострву (план о „двоструком замрзавању“). Конкретно, обе земље су предложиле да Северна Кореја објави мораторијум на нуклеарна испитивања и ракетне пробе, уз услов да САД и Јужна Кореја обуставе војне вежбе у региону.

Такође, предложено је да све стране приступе преговорима како би се утврдили општи принципи узајамних међудржавних односа и како би отпочео процес денуклеаризације Корејског полуострва.

Русија такође ради у Савету безбедности УН на томе да се започну преговори о проблематици Корејског полуострва, рекао је Небензја.

Према његовим речима, Русија би желела да „оживи“ шестострани формат разговора, али „за сада још нисмо дошли до тога“.