РТ: Окупација руске дипломатске имовине у САД је отворени акт непријатељства - Москва

03-09-2017 03:55:41 | | фото: © Stephen Lam / Reuters/ vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

"Окупација" рускe дипломатскe имовинe у САД је "отворени акт непријатељства", саопштило је руско министарство спољних послова, додајући да Вашингтон крши међународно право и Бечку конвенцију. Претерси стварају лош преседан међународне дипломатије, додаје се у саопштењу.

Претреси руске дипломатске имовине почели су у суботу, након што је амерички Стејт департмент наредио наредио 31. августа да се напусте просторије до 2. септембра.

Еф-би-ај је стигао у најмање два возила како би претресао руски конзулат у Сан Франциску. У тренутку истека рока, агенти су ушли у дипломатско представништво Русије, које је само 2016. године издало више од 16.000 туристичких виза америчким грађанима.

Руске дипломате објавиле су фотографије и видео доказе о претресима, које су описале као "лакрдијом правде".

"Сматрамо да је инцидент отворени акт непријатељства, озбиљно кршење међународног права од стране Вашингтона, укључујући и Бечке конвенције о дипломатским и конзуларним односима", наведено је у саопшењу министарства.

Министарство је позвало САД да "дођу до разума и одмах врате руску дипломатску имовину".

"У супротном, САД ће бити одговорне за наставак деградације односа између наших земаља, што у великој мери утиче на глобалну стабилност и међународну безбедност", наставља се у саопштењу.

Бечка конвенција о дипломатским односима представља основу за дипломатски имунитет и дефинише оквир односа између земаља. У њој се одређује да су просторије [било које] мисије "неповредиве", а "агенти државе домаћина не могу у њих ући, осим уз сагласност шефа мисије".


Москва је истакла да сва одузета имовина у Њујорку, Вашингтону и Сан Франциску имају дипломатски имунитет.


"Специјалне службе САД-а подржане од стране наоружане полиције сада" претресају "окупиране зграде", наводи се у саопштењу.