Патрушев и председник Јужне Кореје разговарали о ситуацији на Корејском полуострву

04-09-2017 02:06:41 | | фото: pravdaurfo.ru/ vostok.rs |


Председник Јужне Кореје Мун Џае Ин одржао је састанак у Сеулу са секретаром Савета безбедности Русије Николијем Патрушевом, на којем су две стране разговарале о начинима сарадње у области безбедности, као и о могућим реципрочним мерама због претњи Северне Кореје.

„Поводом посете секретара (Савета безбедности Русије) Патрушева Јужној Кореји, јужнокорејска и руска страна размотриле су начине за јачање сарадње у области безбедности, укључујући и мере на нуклеарне провокације Северне Кореје, као и начине за проширење билатералних односа, конкретно, припреме за самит (лидера) Русије и Јужне Кореје, који ће се одржати 6. септембра у Владивостоку“, наводи се у саопштењу на сајту администрације јужнокорејског председника.

Патрушев је такође одржао састанак са саветником јужнокорејског председника за безбедност Чуенг Јунг, током којег су разматрани питања решавања ситуације у региону након шесте нуклеарне пробе Северне Кореје.

Северна Кореја саопштила је 3. септембра о успешном тестирању хидрогенске бомбе, намењене за интерконтиненталне балистичке ракете. Наређење о извођењу пробе лично је потписао лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун. Северна Кореја тврди да испитивање хидрогенске ракете није довело до радијације нити других негативних утицаја на животну средину. Министарство одбране Јапана проценило је снагу тестиране ракете на 70 килотона, што је неколико пута веће од атомских бомби бачених на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки 1945. године.