Ђинпинг позвао чланове БРИКС-а да више раде на успостављању праведнијег међународног поретка

05-09-2017 11:49:20 | | фото: GETTY IMAGES/ vostok.rs |


Председник Кине Си Ђинпинг позвао је државе-чланице БРИКС-а да више раде на успостављању праведнијег међународног поретка.

„Земље БРИКС-а морају да појачају координацију на важним питањима и више раде на правичном и праведном међународном поретку“, рекао је Си на церемонији затварања самита БРИКС-а у кинеском Сјамену.

Кинески лидер похвалио је самит за плодну размену мишљења и изразио наду за даљи напредак у предстојећем председавању Јужне Африке.

„Ми, лидери БРИКС-а, верујемо да је у нашем интересу да продубимо политичку и безбедносну сарадњу и то је оно што међународна заједница очекује од нас“, истакао је Си.

Он је додао да државе-чланице БРИКС-а унапређују своје везе у координацији на бројним питањима, као што су сајбер-безбедност, напори за борбу против тероризма и Блиски исток.

Председник највеће азијске нације нагласио је значај трговинске, технолошке и људске сарадње између пет земаља, њиховог дијалога са другим тржиштима у развоју, као и потребе да се одржи импулс који је поставио формат „БРИКС плус“.

Тродневни самит БРИКС-а у кинеском Сјамену почео је у недељу. Самит је одржан у новом тзв. формату „БРИКС плус“, са лидерима земаља које не улазе у БРИКС: Египта, Гвинеје, Мексика, Таџикистана и Тајланда, као и лидерима пет земаља-чланица БРИКС-а: Русије, Кине, Бразила, Јужноафричке Републике и Индије.