РТ: Русија предложила резолуцију СБ УН-а за слање мировних снага у Донбас

05-09-2017 08:31:24 | | / vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Русија је предложила нацрт резолуције Савету безбедности УН-а о слању мировних снага УН-а у Донбас, како би обезбедила безбедност посматрачке мисије ОЕБС-а након што је председник Путин изразио ту идеју.

"Русија је представила нацрт резолуције Савету безбедности УН-а о успостављању мисије УН која би обезбедила безбедност посматрача Организације за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) који раде у источној Украјини", саопштио је руски изасланик у УН-у Василиј Небензја.

Руски председник Владимир Путин наредио је Министарству спољних послова да предложи нацрт након изношења идеје на конференцији за новинаре након тродневног самита БРИКС-а у кинеском граду Ксиамену.

"Сматрам присуство мировних снага, односно људи који би обезбедили безбедност мисије ОЕБС-а, апсолутно прикладним и не видм ништа лоше у томе", рекао је руски лидер.


Он је додао да верује да ће слање мировних снага "учинити добро" за решавање сукоба, додајући да је наредио руском министарству спољних послова да "поднесе одговарајућу резолуцију Савету безбедности УН-а".

Истовремено, председник је нагласио да би потенцијална мисија УН-а требало да се фокусира "искључиво на обезбеђивање безбедности за службенике ОЕБС-а" и да треба да ради само на линији контакта између кијевских снага и побуњеника Донбаса.

Он је такође рекао да се ово питање треба решити тек након што обе стране у сукобу повуку своје тешко наоружање и повуку се са линије контакта. Председник је затим скренуо пажњу на чињеницу да се одлука о распоређивању мировне мисије УН-а у источној Украјини не може предузети без директних консултација са представницима самопрокламованих Народних република Доњецка и Луганска.


Ако су сви ови услови испуњени, таква мисија "би дефинитивно допринела" решавању сукоба у источној Украјини, рекао је Путин.


Предлог руског председника је добио одобрење од стране ОЕБС-а.

"Аустрија, која је тренутно председавајућа ОЕБС-ом и Секретаријат ОЕБС-а поздрављају све напоре у циљу обезбеђивања трајног мира и безбедности у Украјини", рекао је званичник ОЕБС-а ТАСС-у.


Званичник је такође додао да би се безбедносна ситуација у источној Украјини "значајно побољшала ако стране испуне своје обавезе према Миниским споразумима".


Читајте више на
Украјина и Новорусија из минута у минут