РТ: Москва спремна да развија економске везе са Северном Корејом

07-09-2017 10:55:13 | | / vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Русија је спремна да развије везе са Северном Корејом у оквиру ограничења Уједињених нација, али ракете и нуклеарни тестови утичу на трговинске и економске односе, изјавио је руски министар за развој Далеког истока након састанка са делегацијом Северне Кореје.

"Наши корејски партнери покушавају да развију трговинске и економске односе. Али, скренули смо пажњу на чињеницу да ракете и нуклеарне активности сузбијају прилику да развију трговинске и економске везе, те да озбиљно штете трговинском и економском аспекту наших односа", рекао је руски министар за развој Далеког истока Александар Галушка након састанка са севернокорејском делегацијом на Источном економском форуму.

"Тражили смо од њих да се у будућности уздрже од таквих радњи, пошто не уважавају напоре међувладине комисије [Русија-Северна Кореја]", додао је званичник.

Разговори између министра и делегације Северне Кореје, на челу са министром спољних економских односа Ким Јонг Јае одржани су у среду. Делегација Пјонгјанга представила је низ предлога о могућим областима сарадње са Русијом, каже Галушка.

Русија ће проучити предлоге Пјонгјанга, нагласио је Галушка, нагласивши да је рекао севернокорејској делегацији да је сарадња између две земље могућа само у оквиру рестрикција које је поставио Савет безбедности УН.

Русија је спремна да развије везе са обе Кореје, изјавио је и руски председник Владимир Путин у среду на сусрету са својим јужнокорејским колегом Мун Џае Ином. Трилатерални пројекти могу укључивати "довод руског гаса у Кореју и интеграцију електричних мрежа и железничких система Русије, Јужне и Сјеверне Кореје", рекао је Путин.

"Имплементација иницијатива неће имати само економске користи, већ ће допринети јачању поверења и стабилности на Корејском полуострву", нагласио је Путин.

"Очигледно је да се проблеми Корејског полуострва не могу решити само санкцијама и притисцима. Не треба се упустити у емоције и сатерати Северну Кореју у ћорсокак", рекао је Путин.