САД подржавају напоре партнера из ’нормандијског формата‘ у имплементацији Минског споразума

07-09-2017 11:32:38 | | / vostok.rs |


Идеју о распоређивању мировне мисије Уједињених нација на истоку Украјине вреди проучити, она би требало да има широк мандат, рекао је представник америчког Стејт департмента.

„Подржавамо напоре партнера из ’нормандијског формата‘ у имплементацији Минског споразума. Сматрамо да је могућност слања мировних снага УН у источну Украјину вредна проучавања као средство заштите грађана Украјине, без обзира на етничку припадност или националност, и као начин враћања суверенитета и територијалног интегритета Украјине“, рекао је амерички дипломата.

Стејт департмент је нагласио да „све овакве снаге морају да имају широк мандат“ за обезбеђивање мира и безбедности „на читавој окупираној територији у Украјини, све до границе са Русијом, како би се избегло продубљивање или институционализовање јединица унутар Украјине“.

„Наши циљеви су јасни: успостављање територијалног интегритета Украјине и заштита Украјинаца, независно од њихове верске, етничке припадности или језика. Сматрамо да је као први корак важно да се побољша безбедносна ситуација, и више пута смо позивали Русију да би обезбеди стваран и трајан прекид ватре, повуче снаге са линије разграничења, повуче тешко наоружање и обезбеди пун, несметан и безбедан приступ за међународне посматраче, укључујући и на међународној граници“, додао је Стејт департмент.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут