Јапан: Ако Северна Кореја настави овим путем, неће имати светлу будућност

07-09-2017 09:59:02 | | фото: .atimes.com/ vostok.rs |


Ако Северна Кореја настави ракетна и нуклеарна тестирања, неће имати будућност, изјавио је премијер Јапана Шинзо Абе на крају састанак са председником Русије Владимиром Путином.

„Акције Пјонгјанга стварају озбиљну претњу по безбедност у региону. Москва и Токио осуђују последње ракетно и нуклеарно тестирање Северне Кореје“, рекао је председник Русије Владимир Путин.

Он је нагласио да је прво неопходно „смањити тензије, а затим изградити дијалог између заинтересованих страна, као што је предвиђено руско-кинеском планом са циљем постепеног решавања тог питања“.

Јапански председним Шинзо Абе је изјавио да је „са председником Путином разменио мишљења о ситуацији у Северној Кореји која је озбиљна и тражи хитну реакцију на претње. Нуклеарна тестирања која изводи Северна Кореја су озбиљна претња миру и стабилности Корејског полуострва и региона и представљају озбиљну претњу глобалном систему неширења нуклеарног оружја.

Он је навео да се „схватање ситуације у потпуности поклопило“.

„Осуђујем Северну Кореју због лансирања балистичких ракета и извођења нуклеарних тестирања“, рекао је јапански премијер.

„Ако Северна Кореја и даље буде ишла тим путем, Северна Кореја неће имати светлу будућност. Потребно је допрети до Северне Кореје и натерати је да промени своју политику. Јапан и Русија се слажу да и даље треба да сарађујемо по том питању, укључујући и у оквиру СБ УН“, додао је Абе.

Премијер Јапана је рекао и да су се Владимир Путин и он договорили да потпишу мировни споразум између Русије и Јапана.

„Закључивање мировног споразума је најважније за јапанско-руске односе… Одлучни смо да управо ми потпишемо мировни споразум“, рекао је он.