Песков: Сукоб у Донбасу треба да разматрају Кијев и власти ЛНР и ДНР

07-09-2017 10:21:27 | | фото: presstv.ir/ vostok.rs |


Мировне снаге могле би да буду лоциране на било којој тачки додира између супротстављених страна и само уз њихову сагласност, а Русија није страна у сукобу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући план украјинског председника Петра Порошенка.

„Сви мировњаци могу да се разместе на месту додира сукобљених страна уз сагласност обе стране. Као што знате, Русија није страна у сукобу, сукоб на југоистоку Украјине пре свега треба да разматрају Кијев и власти република — ЛНР и ДНР. То је вероватно основни модалитет који не би било паметно одбацивати и нелогично апстраховати. То је први и основни услов размештања било каквих мировних снага“, одговорио је Песков на питање како Кремљ процењује овај план Порошенка — да ли рачуна на зближавање са Украјином о овом питању или ће се држати свог плана.

Русија одлучно одбацује оптужбе да је страна у сукобу у Донбасу, истакао је портпарол руског председника, коментаришући украјинске медије да многи људи називају Русију страном у сукобу.

„Не сви, Кијев назива Руску Федерацију, можда и неке друге стране, али ми се категорички не слажемо с тиме“, рекао је Песков.

Порошенко је данас говорио у Ради о унутрашњој и спољној ситуацији и у свом говору сумирао рад власти и поставио задатке парламенту за спровођење нових реформи. Он је дотакао питање сукоба у Донбасу, нагласивши да се залаже за мирно решење уз учешће мировних снага УН.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут