Макрон: Морамо пронаћи начин да се реформише Европа

09-09-2017 10:02:12 | | фото: Getty Images/ vostok.rs |


Председник Француске Емануел Макрон предложио је да се ЕУ реформише и изјавио да ће 2018. године европљани моћи да разговарају о предстојећим променама. Он је предложио формирање парламента еврозоне и да се у њега бира по јединственом европском списку.

„Предлажем мапу будуће Европе. Предлажем нови метод, после чије примене се о новој Европи неће разговарати само иза затворених врата. Треба нам нови циљ за 2018. годину у свим државама — да народи виде какву Европу желе. Током шест месеци окупљаће се грађани и у перспективи ће се правити заједнички спискови за изборе у Европи и парламент у еврозони“, рекао је Макрон, указавши на неуспехе Европе.

По његовим речима, треба изаћи из дилеме где је са једне стране питање — да ли ће људи рећи „да“ или „не“ на народном референдуму, а са друге — страх од референдума.

Макрон је саопштио да треба прекинути грађански рат у Европи и пронаћи то што обједињује људе вековима — европску цивилизацију.

„Морамо пронаћи начин да се реформише Европа. Људима је потребна Европа, морамо наћи начин за обнову Европе“, рекао је Макрон.

„Ако и даље будемо слепи, бићемо генерација која ће преузети на себе одговорност за смрт Европе и треба да почнемо са снажном самокритиком“, рекао је он.

Макрон је изјавио да се нова Европа може борити против тероризма и подржати европски суверенитет, али треба изменити концепцију националног суверенитета.