Мадуро: Агресија САД није само агресија на Венецуелу, него на целу Латинску Америку

09-09-2017 11:05:58 | | фото: venezuelanalysis.com/ vostok.rs |


„Венецуела ће изаћи као победник из економске агресије и санкција које су Сједињене Америчке Државе наметнуле њеном народу“, изјавио је председник Венецуеле Николас Мадуро у светлу најновијих напада и претњи Вашингтона.

Недавно уведене санкције од стране америчког председника Доналда Трампа забрањују влади Венецуеле и Венецуеланској нафтној компанији (ПДВСА), највећем предузећу у земљи, преговоре о новим задужењима и капиталу.

„Одговор треба да буде процес националног ослобођења кроз побуну и стицање независности Венецуеле и Латинске Америке од окова који су овде присутни већ више од сто година. Ушли смо у етапу која ће послати у историју америчку хегемонију у Венецуели, Латинској Америци и свету“, изјавио је Мадуро.

Мадуро је поновио да његова боливарска отаџбина има стабилну демократију, изражену у изборима који су универзални, тајни, директни и слободни, а одржани су чак 21 пут у последњих 18 година, преноси портал „Факти“.

Мадуро је затим упозорио да та Трампова економска агресија није само агресија на Венецуелу, него агресија на целу Латинску Америку и Карибе, додавши да је „помисао да ће ове санкције утицати само на Венецуелу иста као веровање да ће агресија против хиспаноамеричких миграната, оличена у најављеној изградњи електричног зида на граници Мексика и САД, утицати само на државе које имају велики број миграната у Сједињеним Државама“.

„Не, то није ни само против тих држава, нити само против Мексика — то је против читаве Латинске Америке и Кариба“, био је јасан Мадуро.

Овом приликом, Мадуро је такође најавио активацију специјалног плана одбране и акције у циљу очувања националне економије и финансија, као и анулирања штете која се тежи нанети Венецуели путем поменутог декрета председника Сједињених Држава.

„Венецуела ће прећи на економски модел у коме ћемо мање зависити од нафте и који ће завршити са америчком хегемонијом. Припремимо се!“, нагласио је.

Мадуро је сазвао ванредни састанак у Венецуели са америчким нафтним компанијама којима ПДВСА продаје сирову нафту, како би се развили механизми функционисања у светлу економске агресије ове земље на Венецуелу.

„Сазивам све америчке компаније у Венецуели којима продајемо нафту и са којима имамо историјске односе на хитан састанак како бисмо пронашли решења за ситуацију коју је створио овај декрет, којим се врши директан напад на нашу економију и проглашава финансијска блокада“, рекао је венецуелански шеф државе.

Мадуро је такође за наредне дане заказао састанак са америчким власницима обвезница и улагачима.