Преминуо Љубиша Самарџић

09-09-2017 11:16:21 | | Фото: Ж. Јовановић / Политка/ vostok.rs |


Прослављени глумац Љубиша Самарџић, легенда југословенске и српске кинематографије, преминуо је јуче у 81. години после дуге и тешке болести.

Љубиша Самарџић је рођен 19. новембра 1936. године у Скопљу у породици рудара. И сам је причао да га живот није мазио и да је још у детињству научио да је најважније попштовање човека и пожртвовање. Још у гимназији је повремено радио да би издржавао породицу. Студирао је право, а потом је прешао на Академију за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Његов таленат је откривен веома рано и добио је стипендију за студије код режисера Бојана Ступице. Завршио је Академију у Београду.

Бојан Ступица му је прибавио стипендију Атељеа 212, али је — привучен филмом (деби у Играма на скелама, 1961, С. Веиганда) — на сцени играо тек на самом почетку каријере. Пажњу критике привукао је већ следећом улогом шармантног неспретњаковића у „Прекобројној“ (1962) Б. Бауера, а углед је учврстио 1963. филмовима „Пешчани замак“ Б. Хладник, Дани Александра Петровића и „Десант на Дрват“ Ф. Хаџића. За филм „ “, где је тумачио лик младог партизана суоченог с трагедијама рата, награђен је на фестивалу у Венецији. Награду Гран при у Нишу добио је за улогу у филму Вељка Булајића „Битка на Неретви “ 1969. године.

Играо је главне и веће споредне улоге у више од седамдесет филмова различитих жанрова, најчешће у ратним и комедијама, али, у новије време, и у делима друштвене проблематике као ђшто су „Љубавни живот Будимира Трајковића “, „Смрт господина Голуже “, „Живот је леп“, и други. Наклоност публике стекао је готово искључиво на филму, како сам каже, играо је код готово свих југословенских редитеља, али је наступао и на телевизији (главне улоге у четири телевизијиске серије: „Куда иду дивље свиње“, „Димитирије Туцовић“, „Врућ ветар“ и „Полицајац са Петловог брда“). Уз све то познатг је и као редитељ више филмова, а такође и као продуцент.

Имао је Љубиша Самарџиж тешких тренутака и за време успешне каријере, а најтежи је свакако био кад му је умро син Драган који је иначе радио с њим заједно као продуцент.

Последњи пут у јавности појавио се на премијери свог филма „Panta rei“ којим је отворен 64. Београдски фестивал документарног и краткометражног филма. Реч је о интимном сведочанству које даје приказ једног времена – од његовог скормног дењтињства у послератној Југославији, доласка у Београд, студија на Академији за филм и ТВ, до велике каријере глумца. Овај филм није само портрет глумца, већ и домаће кинематографије у коју је Љубиша уткао бројне улоге.

Био је веома узбуђен због пријема који му је приредила публика и рекао је да је филм радио у време када га здравље није најбоље служило и да је то само сажети део његове богате филмске али и животне приче.

Политика